SSCG: Ako do kraja februara ne bude sporazuma s Vladom, protestovaćemo

Zarubica je podsjetio da je izmjenom Zakona o zaradama u javnom sektoru predviđeno da se od 31. marta naredne dvije godine ne obračunava minuli rad. "To je udar na jedno od osnovnih stečenih prava zaposlenih"
86 pregleda 1 komentar(a)
Duško Zarubica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Duško Zarubica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 10.02.2017. 13:57h

Savez sindikata (SSCG) organizovaće sve vidove sindikalne borbe, uključujući proteste, ukoliko do kraja februara ne postigne sporazum sa Vladom u vezi sa izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru i brisanjem člana o zamrzavanju minulog rada.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, kazao je da su, nakon sastanka glavnih odbora granskih sindikata, odlučili da daju prednost pregovorima, ali da su oni ograničeni do kraja februara.

"Nadam se da ćemo postići sporazum sa našim socijalnim partnerima odnosno Vladom da predlože po hitnom postupku izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru i da se u martu, odnosno prije početka važenja tih izmjena, briše član iz Zakona, odnosno da se minuli rad obračunava kako je to bilo do sad", rekao je Zarubica na konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je podsjetio da je izmjenom Zakona o zaradama u javnom sektoru predviđeno da se od 31. marta naredne dvije godine ne obračunava minuli rad.

"To je udar na jedno od osnovnih stečenih prava zaposlenih. Ukoliko ne urode plodom pregovori koji počinju naredne sedmice, SSCG će organizovati sve vidove sindikalne borbe uključujući proteste i štrajkove. Spremni smo da sačuvamo to naše stečeno pravo", poručio je Zarubica.

On je naveo da je formiran organizacioni odbor za pripremu protesta ili štrajkova, ukoliko bude bilo potrebno, odnosno ukoliko do kraja februara Vlada ne pošalje Skupštini zahtjev za izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Zarubica je kazao da, kada je riječ o zakonu o radu, na zahtjev SSCG, formirana nova radna grupa, koja će se uskoro sastati sa resornim ministrom rada i socijalnog staranja, Kemalom Purišićem.

Izvršni sekretar SSCG, Branislav Plamenac, kazao je da je ta sindikalna organizacija uspjela da se mjere koje su trebalo da se primjenjuju od 1. januara, odgode za tri mjeseca i da se u tom periodu nastave pregovori.

"Revoltirani smo time da kad smo završili te pregovore, u Službenom listu je objavljeno da se taj član primjenjuje od 31. marta. U budućnosti ćemo gledati da SSCG kada se radi o radničkim pitanjima neće odstupiti ni cenat od zakona koje smo već donijeli i stečenih prava", poručio je Plamenac.

Predsjednica Sindikata zdravstva SSCG, Ljiljana Krivokapić, kazala je da se Savez jedinstveno složio sa time da se stečena prava ne diraju.

"Zdravstveni radnici poručuju - ne damo da nam dirate minuli rad. Način na koji ćemo to uraditi je da ćemo još više raditi", rekla je Krivokapić.

Prema njenim riječima, majke sa troje djece su stekle neka prava koja ne treba dirati.

"Parlament je nešto donio glasajući i molim kolege koje smo mi izglasali da ne glasaju protiv nas. Tražim da podignete ruku da se taj član o minulom radu stavi van snage", dodala je Krivokapić.

Bonus video: