Stadion na Cetinju imao dozvolu 2015. godine, ali je vlast čekala izbore

Nejasno je zašto su zvanični radovi počeli dvije i po godine od početka radova i devet mjeseci nakon obavještenja da su radovi počeli. “Vijesti” su ranije napisale da je tenderska procedura završena u neobično kratkom roku i bez žalbi, kako bi radovi započeli prije lokalnih izbora 26. novembra
235 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2017. 17:43h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je izdalo građevinsku dozvolu Prijestonici Cetinje za rekonstruciju gradskog stadiona 3. aprila 2015. godine, kako piše na tabli gradilišta, odnosno dvije i po godine prije svečanog i zvaničnog početka izgradnje.

Iako je rok važenja građevinske dozvole dvije godine, ona u ovom slučaju nije istekla. Iz Ministarstva su “Vijestima” naveli da ih je Prijestonica, pred istek roka, 7. februara obavijestila da je započela izgradnju stadiona, devet mjeseci prije zvaničnog početka.

“U skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata Prijestonica Cetinje je prijavila i otpočela radove 7.02.2017. godine, shodno projektnoj dokumentaciji i izdatoj građevinskoj dozvoli. Dakle, građevinska dozvola nije istekla. Pozicije radova koje su realizovane prije uvođenja izvođača od strane Direkcije javnih radova, evidentirane su građevinskim dnevnikom od strane izvođača i nadzornog organa”, navedno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, navodeći da su odgovore pripremili u saradnji sa Prijestonicom Cetinje.

Nejasno je zašto su zvanični radovi počeli dvije i po godine od početka radova i devet mjeseci nakon obavještenja da su radovi počeli. “Vijesti” su ranije napisale da je tenderska procedura završena u neobično kratkom roku i bez žalbi, kako bi radovi započeli prije lokalnih izbora 26. novembra.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, građevinska dozvola za rekonstrukciju stadiona izdata je 3. aprila 2015. godine na zahtjev Prijestonice kao izvođača od 4. marta 2015.

Prijestonica je “zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za rekonstrukciju postojećeg stadiona” dostavila 16. jula 2014. godine, a on je u Ministarstvu zaveden 17. jula 2014. Urbanističko-tehnički uslovi izdati su Prijestonici za rekonstrukciju stadiona 3. septembra 2014. godine.

Tender kojim se traži izvođač za izgradnju stadiona objavila je Direkcija javnih radova 25. avgusta ove godine, čiji je rok za dostavljanje ponuda bio 13. oktobar. Iako je komisija imala rok od 60 dana da pregleda i ocjeni ponude, posao je završila za 10 dana i već 24. oktobra objavila odluku o izboru Erlanga i diskvalifikaciji ostalih ponuđača - Neimar inženjeringa i Mehanizacije i programata.

Na pitanje da li Direkcija javnih radova, koja je investitor prema ugovoru o izgradnji, može da koristi građevinsku dozvolu koja je izdata Prijestonici dvije i po godine ranije, iz Ministarstva su odgovorili da može.

“Po izdatoj građevinskoj dozvoli prijestonica Cetinje je investitor radova. Međutim, u skladu sa opredijeljenim finansijskim sredstvima, Direkcija javnih radova, kao organ za realizaciju planiranih sredstava iz kapitalnog budžeta, je sprovodila tender u ime investitora za odabir izvođača radova”, naveli su iz Ministarstva.

Erlang je prihvatio da stadion izgradi za 8.784.604,06 eura, što je za šest hiljada manje od procijenjene vrijednosti iz tenderske dokumentacije. Stadion treba da bude završen za tri godine.

Prema ugovoru, Direkcija javnih radova će u 2018. platiti 1,4 miliona, a po milion i po u 2019. i 2020. Fudbalski savez bi u tom periodu dao 2,23 miliona a prijestonica Cetinje 2,15 miliona. Kapacitet stadiona je 5.192 sjedišta. Izgradnju su prvim lopatama, osam dana pred izbore, počeli premijer Duško Marković, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović i predsjednik FSCG Dejan Savićević.

Erlang radi od 17. novembra, tvrde da sada ruše stare objekte

Iz kompanije Erlang , glavnog izvođača radova, “Vijestima” su saopštili da su ugovor o izgradnji sa investitorom Direkcijom javnih radova potpisali 10. novembra, nakon svih završenih procedura shodno Zakonu o javnim nabavkama.

“Građevinski dnevnik za radove za koje smo mi potpisali ugovor, otvoren je 17.11.2017 godine, kada su i zvanično počeli radovi po našem ugovoru. S obzirom da je jedan dio radova, shodno glavnom revidovanom projektu, bio već izveden, što je konstatovano od strane nadzora radova u građevinskom dnevniku, trenutni radovi se odnose na uklanjanje tribina, skidanje humusa, rušenje postojećih objekata, iskolčavanje gabarita objekta i nakon toga idu radovi na iskopima i pripremi terena za izradu temelja”, saopštio je “Vijestima” Marko Pavlićević iz kompanije Erlang .

Na pitanje da li ćete tokom zime moći da rade i da li im sada u radovima predstavljaju teškoću obilne kiše i niske temperature, iz kompanije su naveli da imaju posla i ako se vrijeme pogorša.

“S obzirom na to da se radovi u ovoj fazi dominantno odnose na pripremu terena, iskope, rušenja, odvoz materijala i slične radove, vremenske prilike neće u većoj mjeri uticati u ovoj fazi na dinamiku radova. Svakako, u slučaju snježnog pokrivača doći će do kraće obustave građevinskih radova, ali će se svakako nastaviti sa aktivnostima na nabavci i dopremanju potrebnog materijala i drugim aktivnostima u cilju uspješne realizacije projekta”, kazao je Pavlićević.

Galerija

Bonus video: