Stanković: Slučaj Telekom nije zatvoren

Predsjednik bivšeg Anketnog odbora za aferu Telekom, Andrija Mandić, smatra da Tužilaštvo nema snage da utvrdi odgovornost za višemilionsku korupciju, a za "nove papire" koji se čekaju tvrdi da predstavljaju samo zamajavanje javnosti
10 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.10.2014. 18:33h

Slučaj Telekom nije zatvoren, a tužilaštvo će donijeti konačnu odluku nakon što dobije dodatni dokazni materijal iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Švajcarske, kazao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Američke finansijske vlasti optužile su bivše čelnike Mađar Telekoma da su, preko četiri lažna konsultantska ugovora, sa nešto više od sedam miliona EUR podmitili više zvaničnika crnogorske Vlade, nakon privatizacije crnogorskog Telekoma 2005. godine.

Stanković je Televiziji Vijesti potvrdio da taj slučaj nije okončan, navodeći da se već zainteresovao za taj predmet.

"Tu se još čekaju dodatni spisi, odnosno dodatni dokazni materijal iz SAD, a očekuje se i dostavljanje nekog materijala iz Švajcarske. Znači, tu još tužilac nije dao svoju ocjenu, niti je donio odluku, što će učiniti nakon što pristigne taj materijal", naveo je on.

Iz Specijalnog tužilaštva su Vijestima ponovili ono što su saopštili i prije pola godine, da nema osnovane sumnje da je u slučaju poznatom pod nazivom "Telekom" bilo koje lice izvršilo bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Predsjednik bivšeg Anketnog odbora za aferu Telekom, Andrija Mandić, smatra da Tužilaštvo nema snage da utvrdi odgovornost za višemilionsku korupciju, a za "nove papire" koji se čekaju tvrdi da predstavljaju samo zamajavanje javnosti.

"Na slučaj Telekom ne može biti stavljena tačka sve do donošenja pravosnažnih presuda, kojima treba da budu sankcionisani oni koji su naplatili korupciju u vrijeme privatizacije Telekoma. A da li će u ovom trenutku Tuzilaštvo odraditi neki posao vezano za utvrđivanje konkretne odgovornosti mislim da neće", kazao je Mandić.

Istraga afere Telekom u Crnoj Gori uskoro će ući u četvrtu godinu. U međuvremenu je sprovedena i parlamentarna istraga, ali je Anketni odbor, zbog suprotstavljenih stavova vlasti i opozicije, usvojio samo tehnički izvještaj.

Bonus video: