Stopiraće otplatu kredita na tri mjeseca?

Moratorijum bi podrazumijevao princip dobrovoljnosti, što znači da klijenti banaka koji žele mogu da se dogovore sa bankom da svoje kredite nastave da otplaćuju redovno
48406 pregleda 94 komentar(a)
Mjere u saradnji sa CBCG, bankarima i poslodavcima: Sa sjednice Vlade, Foto: Boris Pejović
Mjere u saradnji sa CBCG, bankarima i poslodavcima: Sa sjednice Vlade, Foto: Boris Pejović

Centralna banka (CBCG) trebalo bi da, zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom, donese odluku kojom će se omogućiti privremena obustava plaćanja kredita (moratorijum) na period od tri mjeseca, saznaju “Vijesti” nezvanično iz više izvora.

Moratorijum bi podrazumijevao princip dobrovoljnosti, što znači da klijenti banaka koji žele mogu da se dogovore sa bankom da svoje kredite nastave da otplaćuju redovno.

Banka za vrijeme trajanja moratorijuma neće obračunavati zatezne kamate. Osim kredita, moratorijumom bi trebalo da se obuhvate i ugovori građana i privrede sa lizing kućama.

CBCG je prošle sedmice zvanično kazala “VIjestima” da predlaže bankama da prate poslovanje svojih klijenata i da im u slučaju da upadnu u probleme izazvane pandemijom korona virusa pomognu tako što će rokove otplate postojećih obaveza i novih kredita uskladiti sa njihovim mogućnostima.

Moratorijum bi trebao da bude dio paketa finansijskih mjera za pomoć građanima i privredi, a čije je usvajanje za danas najavio premijer Duško Marković. Među mogućim mjerama je i odlaganje plaćanja poreskih obaveza, a preciziraju šta će sve to podrazumijevati.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da se razmatra više modela da se zaštite oni koji su pogođeni mjerama zbog opasnosti od koronavirusa, te da vode računa da nađu mjeru u svemu da bi se očuvale i javne finansije.

Mjere koje treba da se donosu rade zajednički Vlada, CBCG, poslodavci i bankari.

Narodna banka Republike Srbije (NBS) prije dva dana je uvela moratorijum na kredite na tri mjeseca.

“Tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospjela, a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje s ciljem naplate potraživanja od klijenata. Od dužnika neće moći da se potražuje naknada bilo kojih troškova u vezi s primenom usvojenih propisa”, saopšteno je iz NBS-a.

Obaveza srbijanskih banaka je da obavještenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obavještenje dostavljeno svim klijentima. Ako klijent u roku od deset dana od objavljivanja obaveštenja ne odbije tu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakve obaveze odlaska u banku.

Građanski pokret URA juče je Vladi i CBCG dao predlog mjera za odlaganje otplate kredite koji je identičan kao srbijanski model.

Pojedini trgovci i apotekari povećali cijene

Tržišna inspekcija je u kontrolama od prošlog ponedjeljka do juče utvrdila da je 14 prodavnica povećalo cijene prehrambenih proizvoda, a pet apoteka cijene dezinfekcionih sredstava - medicinskog aklohola (96% i 70%) i asepsol spreja. To je saopštila juče Uprava za inspekcije poslove (UIP) koja je kontrolisala 184 prodavnice i105 apoteka. Utvrđeno je da nema nepravilnosti u pogledu isticanja cijena kod kontrolisanih trgovca i apotekara. “U kontroli trgovinskih objekata u 170 slučajeva nije došlo do promjene maloprodajne cijene brašna, mlijeka, jaja, šećera, soli, pirinča, tjestenina, svježeg mesa, ribe, voća i povrća, jestivog ulja, dječije hrane, dječijih pelena, deterdženta za pranje veša i suđa, sapuna”, saopšteno je iz UIP-a

Kako je objašnjeno, formiranje cijena na tržištu ljekova je slobodno, osim za lijekove koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Iz Ministarstva ekonomije je rečeno da je povećanje cijena legalno, ali su upozorili trgovce i apotekare da to ne rade, te ako nastave tu praksu naredbom će država ograničiti cijene.Vlade Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i BiH su ograničile cijene nekih proizvoda.

Inspekcija zatvorila 30 ugostitelja, kladioničari poštuju naredbe

Turistička inspekcija je prva dva dana ove sedmice pojačala kontrolu ugostiteljskih objekata u okviru koje je zatvorila 30 objekata u pet gradova, jer nijesu poštovali Vladinu mjeru o zabrani rada.

Iz UIP-a je saopšteno da je u Podgorici zatvoreno 10 ugostiteljskih objekata, Budvi osam, Herceg Novom šest, Mojkovcu četiri i Bijelom Polju dva.

Kontrolisan je rad kazina, kockarnica i kladionica u Podgorici. Inspektori su utvrdili da se Vladina naredba poštuje.

Bonus video: