Štrabag ne može da zakazuje sjednice skupštinskih odbora

Vučinić je saopštio da su ga predstavnici Štrabaga obavijestili da nijesu u mogućnosti da prisustvuju današnjoj sjednici, već su predložili da se ona održi 17. novembra, a odredili su čak i satnicu, u 15 sati
53 pregleda 2 komentar(a)
Komisija za kontrolu privatizacije, Foto: Zoran Đurić
Komisija za kontrolu privatizacije, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.11.2014. 20:39h

Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije usvojiće zaključke o procesu prodaje Crnagoraputa, iako se ni danas na sjednici nijesu pojavili predstavnici vlasnika, kompanije Štrabag.

Predsjednik Komisije i poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić ocijenio je da su predstavnici austrijske kompanije nedolaskom dali najbolji odgovor na sva pitanja koja su se postavljala o toj kompaniji.

“Kompaniji Štrabag se može da u Crnoj Gori ne poštuje zakone i institucije”, poručio je Vučinić.

Sjednica Komisije na kojoj je, takođe bez prisustva predstavnika Štrabaga, počela rasprava o procesu privatizacije Crnagoraputa, održana je prošle sedmice.

Tada je dogovoreno da se na narednu sjednicu pozovu predstavnici Štrabaga, kako bi se dobili odgovori na mnoga pitanja.

Vučinić je saopštio da su ga predstavnici Štrabaga obavijestili da nijesu u mogućnosti da prisustvuju današnjoj sjednici, već su predložili da se ona održi 17. novembra, a odredili su čak i satnicu, u 15 sati.

“To je nekorektno. Nijesam prihvatio da nas iko uslovljava sa terminom i satnicom”, kazao je Vučinić.

Predsjednik Sindikata Crnagoraputa, Miodrag Savović, podsjetio je članove Komisije da je na prošloj sjednici rekao da se predstavnici Štrabaga neće pojaviti jer ne poštuje ni zakone ni institucije Crne Gore.

“Rekao sam vam prošli put da vam Štrabag neće doći”, kazao je Savović.

Štrabag je krajem 2006. kupio 30,92 odsto akcija Crnagoraputa od Vlade za 8,4 miliona eura, s pravom dokapitalizacije do većinskog paketa. Štrabag, prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), raspolaže sa 95,32 odsto udjela u Crnagoraputu.

Vučinić je saopštio da niko od privatizacije Crnagoraputa, prema onome što se vidi na terenu, nije imao koristi.

On je činjenicu prema kojoj je prije privatizacije u kompaniji radilo 900 radnika, a sada ih je 200, nazvao protjerivanjem radnika.

Bonus video: