Struja za domaćinstva možda i poskupi zbog male privrede

U ovoj fazi postupka određivanja dozvoljenog prihoda Elektrioprivredi i Elektroprenosu, cijene su na sadašnjem nivou
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 22:18h

Da neće doći do poskupljenja struje za domaćinstva još se ne može garantovati, jer iako se po sadašnjem predlogu Regulatorne agencije za energetiku ne predviđa promjena cijena, skok može da izazove ono što RAE namjerava dodatno da izračuna.

Bez obzira što je regulator drastično skresao prihode koje su zahtijevala energetska preduzeća, iz Agencije je najavljeno da je ostalo da eliminišu takozvano unakrsno subvencioniranje. Pod tim podrazumijevaju da će od aprila izjednačiti cijene za potrošače sa istog naponskog nivoa – domaćinstva i takozvanu malu privredu (advokatske kancelarije, mala preduzeća, zanatske radnje, markete...), kojoj je skuplja struja.

Domaćinstva od januara prošle godine plaćaju 7,4 centa kilovat-sat utrošene energije, bez poreza na dodatu vrijednost, a mala preduzeća skoro 11 centi.

"U ovoj fazi postupka određivanja dozvoljenog prihoda Elektrioprivredi i Elektroprenosu, cijene su na sadašnjem nivou, ali od konačne odluke će zavisiti hoće li biti promjena. Sada ništa ne ukazuje na povećanje, ili makar ne na značajnije", rekao je direktor RAE Dragoljub Drašković “Vijestima”.

Drašković je naglasio da je regulator, kada se oduzme dug potrošačima po osnovu preplaćene struje u 2009, izračunao da prihod energetskim preduzećima treba da je manji dva miliona od prošlogodišnjeg koji se naplaćuje preko aktuelnih cijena.

"Ali tek slijedi rasprava o predlogu RAE i do 17. februara preduzeća mogu dostavljati primjedbe na analizu i umanjenje svojih zahtjeva. Nakon što budu razmotreni eventualni dodatni argumenti, Odbor RAE usvaja konačne odluke o odobravanju dozvoljenog prihoda EPCG i Elektroprenosu prema kojim će se utvrđivati tabela sa cijenama struje", istakao je Drašković.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: