Stvarna prosječna plata je 420 eura

Monstat naredne godine za obračun zarada treba da koristi i podatke Poreske uprave, što će značajno oboriti “prosjek” od 511 eura
285 pregleda 15 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.08.2018. 17:50h

Ukoliko bi Zavod za statistiku prešao na novi obračun prosječnih zarada, na osnovu podataka Poreske uprave, prosječna zarada više ne bi iznosila 511 eura već oko 420 eura, saznaju “Vijesti”.

U petogodišnjem programu zvanične statistike, koji se nalazi na javnoj raspravi do 5. septembra, predviđeno je da se u 2019. godinu uradi probno izračunavanje prosječne zarade na osnovu podataka Poreske uprave, paralelno sa dosadašnjim načinom obračuna prema metodologiji Zavoda za stitistiku.

Monstat sada prosječnu zaradu izračunava tako što od poslodavaca, koji imaju više od deset zaposlenih, dobije ukupnu sumu novca datu po osnovu zarade i drugih primanja, pa je dijeli sa ukupnim brojem zaposlenih kod tih poslodavaca.

Ukoliko bi se prešlo na korišćenje podataka od Poreske uprave, dobijale bi se sume obračunatih i isplaćenih zarada u tom mjesecu za sve zaposlene. Na ovu razliku najviše utiču zarade u firmama koje imaju manje od deset zaposlenih. Riječ je većinom o malim zanatskim radnjama ili trgovinama, gdje su zarade najčešće između 200 i 300 eura.

Prema podacima koji su ranije saopšteni iz Poreske uprave, 77 hiljada zaposlenih od ukupno oko 180 hiljada ima zaradu koja je manja od 250 eura. Isti ukupan iznos zarada dobije oko devet hiljada onih čija je plata veća od hiljadu eura.

Od ukupnog broja zaposlenih oko 70 odsto dobija manje od sadašnjeg zvaničnog prosjeka od 500 eura, oko 25 odsto ima između 500 i hiljadu eura, a oko pet odsto zaposlenih zarađuje mjesečno više od hiljadu eura.

I dalje se niko od nadležnih ne bavi analizom koliko zaposlenih na ruke dobija minimalac od 193 eura ili nešto više od toga, a da “na ruke” dobija ostatak zarade mimo zvanične statistike ali i bez obračunavanja poreza i doprinosa na taj iznos.

Bonus video: