Sud ponovo zabranio EPCG da kupi akcije Aca Đukanovića i ostale akcije Rudnika uglja

Sutkinja Nataša Bošković je novu odluku o zabrani kupovine EPCG donijela nakon što joj je juče tročlano vijeće Privrednog suda, koje je prošle sedmice ukinulo njenu prethodnu odluku, vratilo predmet sa danom zakašnjenja
232 pregleda 17 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Filip Roganović
Aco Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.05.2018. 19:46h

Sutkinja Privrednog suda Nataša Bošković donijela je juče drugu zaredom privremenu mjeru zabrane Elektroprivredi Crne Gore da preuzme akcije Rudnika uglja (RUP), po osnovu javne ponude, sve do okončanja parnice koju je protiv EPCG poveo M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličković.

Privredni sud je juče, drugi put za četiri sedmice, odložio transakciju EPCG u preuzimanju svih akcija RUP-a, u kojoj bi najviše novca trebalo da inkasiraju Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika, 3,8 miliona i italijanska kompanija A2A nešto manje od 13 miliona eura. Sve to naravno, ukoliko opet, u međuvremenu, ovu odluku sutkinje Bošković ponovo ne ukine vijeće Privrednog suda.

O novoj privremenoj mjeri zabrane preuzimanja već juče, tokom radnog vremena, su obaviještene parnične stranke, kao i Komisija za tržište kapitala i Centralna depozitarna agencija, u kojoj su naloge za prodaju akcija RUP-a do 4. maja, već dali vlasnici više od 96 odsto akcija.

Miličković, koji je manjinski akcionar EPCG, tužbom pred Privrednim sudom traži da se poništi sporna odluka skupštine akcionara EPCG o preuzimanju RUP-a donijeta 26. marta ove godine u Nikšiću.

Prema novoj mjeri za Privredni sud je sporno što se država Crna Gora izuzela iz glasanja o odluci o preuzimanju svih akcija Rudnika uglja, u cilju izbjegavanja mogućnosti postojanja i teoretskog konflikta interesa, ali je sa druge strane prethodno glasala o odluci o procjeni fer i investicione vrijednosti akcija Rudnika i izvještaju u vezi sa analizom mogućih modela preuzimanja RUP-a.

Tužena EPCG je u prigovoru od 7. maja na prvu privremenu mjeru navela da je tužilac manjinski akcionar koji posjeduje 0,003 odsto akcija EPCG “i po osnovu načelima privrednog prava, o kojima je sud morao voditi računa, mora da trpi posljedice odluke većine akcionara na Skupštini akcionara”.

Sutkinja Bošković u novoj odluci je istakla da tužilac kao manjinski akcionar ne mora da trpi posljedice nezakonitih odluka većine akcionara na skupštini EPCG, jer mu Zakon o privrednim društvima u čl. 41 daje pravo da podnese tužbu protiv sporne odluke.

“Sud je takođe utvrdio da je privremena mjera potrebna da bi se spriječio nastanak nenadoknadive štete”, ističe se u jučerašnjoj presudi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Sutkinja Bošković je novu odluku o zabrani kupovine EPCG donijela nakon što joj je tročlano vijeće Privrednog suda u sastavu: Nataša Sekulić (izvjestilac)), Miodrag Anđelić i Ivan Kovačević (predsjednik), koje je prošle sedmice ukinulo prvobitnu privremenu mjeru o zabrani EPCG da kupi akcije RUP-a. Vijeće je sutkinji Bošković juče na ponovno odlučivanje vratilo predmet, sa danom zakašnjenja.

Predmet joj nije vraćen u petak, kako su to “Vijesti” objavile u nedjelju, nego tek juče nakon što je prethodno ukidna odluka zavedena u Pravosudni informacioni sistem tzv. PRIS.

Miličković prijavio sudije i tvrdi da su dva dana krile odluku vijeća

Tužilac Miličković je podnio Sudskom savjetu Crne Gore, odnosno, njegovoj Komisiji za etički kodeks sudija Inicijativu za pokretanje postupka protiv predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, i sudija toga suda: Nataše Sekulić, Miodraga Anđelića i Ivana Kovačevića zbog “povrede Etičkog kodeksa sudija”.

On tvrdi da su oni povrijedili Etički kodeks sudija iz čl. 2, čl 3 (nezavisnost), čl. 4 (nepristrasnost), čl 5 (stručnost, profesionalnost i radna posvećenost) i čl. 6 (jednaki tretman stranaka).

Miličković je posebno nezadovoljan što su drugostepenu odluku Vijeća u petak prvo dobili mediji, pa tek onda on kao stranka i tužilac u ovom postupku.

“Članovi vijeća su u rješenju naveli, takođe, da su vijećali o sudbini privremene mjere Privednog suda donijete 4. maja, na sjednici održanoj 17. maja, a kako je njihovo rješenje navodno donijeto 23. maja to bi trebalo da znači da su ga još dva dana najmanje krili od mene, kao tužioca u sporu, a potom ga dostavili medijima. I u zvaničnom obavještenju Informativne službe Privrednog suda koje je objavljeno prije nego što mi je uručena odluka navodi se da je rješenje donijeto 23. maja, što me još više utvrđuje u sumnjama o sumnjivim rabotama navedenih sudija”, naveo je Miličković u Inicijativi Sudskom savjetu.

Bonus video: