Sudija se predomislio, Dragan Brković izbjegao bankrot

Na pitanje “Vijesti“ da li je u međuvremenu, na njega vršen pritisak da promijeni odluku sudija Miodrag – Pajo Anđelić je odgovorio da „apsolutno nije bilo nikakvih pritisaka“
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 15:00h

Privredni sud, prije dvije sedmice, donio je odluku o pokretanju stečajnog postupka u Vektri Montenegro, ali ta presuda koja nije uručena strankama od danas “puj pike”, izgleda, više ne važi jer se sudija, u međuvremenu, predomislio.

Sudija Miodrag - Pajo Anđelić uvažio je, naime, naknadno zahtjev advokata Vektre Montenegro DOO, kompanije biznismena Dragana Brkovića, i povukao prvobitnu odluku o pokretanja stečajnog postupka vrativši predmet u pređašnje stanje, prije 21. februara, kada je održana rasprava i javno presuđeno.

"Da je bilo pritisaka odmah bi sazvao konferenciju za novinare", rekao je Anđelić

Prema riječima Anđelića, advokati Vektre su 24. februara tražili da se u skladu sa članom 112. Zakona o parničnom postupku predmet vrati u pređašnje stanje.

Objašnjavajući zašto je vratio predmet u pređašnje stanje, Anđelić je novinarima tri redakcije, koji su bili u sudnici oko podneva, naveo i odluku sudije Privrednog suda Dragana Vučevića, koji je u sličnom predmetu drugoj Vektrinoj kompaniji odgodio ročište zbog vanrednog stanja koje je tada bilo na snazi u Crnoj Gori.

Na pitanje "Vijesti", da li je u međuvremenu, na njega vršen pritisak da promijeni odluku sudija Anđelić je odgovorio da "apsolutno nije bilo nikakvih pritisaka".

Predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević odbio je 29. februara zahtjev advokata firme Vektra Montenegro za izuzećem sudije Anđelića iz ovog predmeta

Podsjetimo sudija je prethodno 21. februara, nakon rasprave u sudu kojoj nijesu prisustvovali Brkovićevi advokati, donio i javno saopštio odluku o pokretanju stečajnog postupka u Vektri Montenegro DOO zbog nevraćenog kredita Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) u iznosu od 20,9 miliona eura.

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka zbog nevraćenog kredita tražili su, još krajem prošle godine, OTP faktoring i Crnogorska komercijalna banka.

Sudija Anđelić u ponedjeljak 27. februara, međutim, nije podijelio strankama kucano rješenje o uvođenju stečaja u Vektri, kako je to prethodno najavio, zbog zahtjeva za njegovo izuzeće koje stiglo predsjedniku Privrednog suda iz advokatske kancelarije Saše Vujačića, koja zastupa Brkovićevu kompaniju.

Predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević odbio je 29. februara zahtjev advokata firme Vektra Montenegro za izuzećem sudije Anđelića iz ovog predmeta.

Iz Vektre su posljednjih nekoliko mjeseci osporavali pravo OTP banci da podnese zahtjev za pokretanje stečajnog postupka i isticali da su u toku navodno pregovori sa tom bankom kojim će biti izbjegnut sudski epilog.

Na pitanje "Vijesti", da prokomentariše odluku sudije Anđelića čime je poništena prethodno javno saopštena odluku o pokretanju stečajnog postupka u Vektri, a predmet vraćen u pređašnje stanje, predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da ne može komentarisati odluku koja nije pravosnažna.

Dragan Rakočević

"Nemam komentar. Pitajte to kolegu kod kojeg je predmet", kazao je Rakočević.

Više privatnih kompanija Dragana Brkovića mađarskoj OTP banci i njenoj CKB banci u Crnoj Gori duguje ukupno oko miliona eura. U Vektrinom sistemu kompaniju zaposleno je oko 800 ljudi koji mjesecima ne primaju zarade.

Popović: Na sudiju su uticali mediji

Član uprave Vektre Milić Popović saopštio je RTCG-u "da imaju usaglašen ugovor sa OTP-om, kao i iznose koje moraju otplatiti" toj grupaciji.

"Ovih dana očekujemo potpisivanje tog ugovora... Mislim da su na sudiju uticali mediji, da su mediji prizivali i pisali u svojim redakcijama neka rješenja i odluke i na taj način pravili svojevrstan pritisak na Privredni sud", tvrdi Popović.

On je rekao da je plan da Vektra prvo izmiri dugovanja prema OTP-u, a potom i prema radnicima.

Begović: Jeste malo neubičajena odluka

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović rekao je "Vijestima" da ovo "jeste neubičajena odluka", ali i da je "sudija vjerovatno imao, shodno odredbama Zakona o parničnom postupku, osnovane razloge za takvu odluku".

"Nisam upoznat sa ovim slučajem, niti kako je ona obrazložena, tako da nebi bilo korektno da detaljnije komentarišem. U svakom slučaju pomalo je čudna odluka da se predmet vrati u pređašnje stanje nakon što je saopštena odluka o donošenju rješenja o pokretanju stečaja. Ali u svakom slučaju ako su postojali razlozi za vraćanje predmeta u pređašnje stanje sud je imao zakonskog uporišta za to. I na ovu odluku može se izjaviti žalba višem- Apelacionom sudu u roku od 15 dana", rekao je Begović.

Galerija

Bonus video: