Sve više građana koristi e-bankarstvo: Ušteda vremena, a često i novca

E-banking štedi vrijeme u odnosu na plaćanje na šalterima, a provizija za tu transakciju može biti niža ili besplatna
145 pregleda 4 komentar(a)
online kupovina, Foto: Shutterstock.com
online kupovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.09.2016. 20:00h

Sve više građana račune za struju, telefon, vodu, kablovsku televiziju i slične usluge plaća umjesto na šalteru putem internet naloga (e-banking) kod svoje banke.

Time štede vrijeme u odnosu na plaćanje na šalterima, a provizija za tu transakciju može biti niža ili u nekim slučajevima besplatna. Uz to, otvaranjem e-banking naloga građani imaju i pregled stanja računa i detalja po svakom računu.

Iz Erste banke su kazali da su tarife za elektronsko bankarstvo znatno niže od onih koje bi građani platili za transakcije na blagajni.

„Za mjesečni račun do 500 eura provizija iznosi pet centi ako kompanija ima otvoren račun u banci, a ako to nije slučaj, provizija iznosi 28 centi po nalogu“, kazali su iz Erste banke.

Dodaju da provizije za transakcije koje građani obavljaju koristeći elektronsko bankarstvo nijesu povećavali od početka uvođenja te usluge.

Cijena usluga e-bankinga zavisi od banke, kao i od toga da li je riječ o internom ili plaćanju između dvije banke

Erste banka je sredinom prošle godine uvela unaprijeđeni servis elektronskog bankarstva. On, kako su objasnili, omogućava 24-časovno upravljanje finansijama sa bilo kojeg mjesta u svijetu gdje je moguće pristupiti internet stranici banke.Iz Erste banke su naveli da im je za osam mjeseci ove godine broj korisnika elektronskog bankarstva porastao 33,78 odsto, na oko 2,5 hiljade.

Za interna plaćanja putem e-bankinga Atlas banka ne naplaćuje proviziju. Za međubankarska plaćanja e-banking tarife su 50 odsto niže u odnosu na plaćanja direktno na šalteru banke .

„Na primjer za naloge do 999,99 eura naplaćuje se provizija od 20 centi po nalogu. Za naloge veće od tog iznosa provizija se obračunava procentualno, a ne prelazi visinu od 100 eura (za iznose preko 50.000 eura)“, rekli su „Vijestima“ iz Atlas banke.

Kada su firme u pitanju provizije na šalteru banke i e-bankinga su iste. Za naloge do 999,99 eura naplaćuje se provizija od 40 centi po nalogu. Za veće iznose provizija se obračunava procentualno, a ne prelazi 120 eura za preko 50.000.

„Provizije za plaćanja prema inostranstvu zavise od iznosa poslatih sredstava i datuma izvršenja“, kazali su iz Atlas banke.

Atlas banka, kako su dodali, konstantno obavlja reviziju poslovanja pa u skladu sa promjenama na tržištu usklađuje tarife, koje su korigovane 1. avgusta ove godine.

Provizija za interne prenose u okviru Adiko banke, iznosi 0,3 centa, a za plaćanja ka drugim bankama iznosi 0,16 odsto (minimum 27 centi).

„Iznosi provizija za plaćanja putem e-bankinga nijesu povećavani od kada jeuvedena ta usluga početkom 2015. godine. Te provizije su povoljnije u odnosu na standardne tarife za plaćanja na šalteru“, rekli su „Vijestima“ iz Adiko banke.

Adiko banka trenutno ima 631 korisnika e-bankinga, ali njihov broj, kako kažu, konstantno raste. Navode da im je od jula broj korisnika porastao za oko 20 odsto.

PR menadžer NLB banke Aleksandar Vukotić rekao je da za fizička lica provizija za uplate na tekuće, štedne i devizne račune građana kod ove banke je bez naknade, bez obzira na iznos.

„Provizija za uplate građana na račune pravnih lica unutar banke je 35 centi po transakciji, a kod drugih banaka 0,15 odsto od iznosa. Za pravna lica su provizije plaćanjem putem e-bankinga umanjene 25 odsto u odnosu na standardne tarife“, naveo je Vukotić.

Za fizička lica su, kako je kazao, nove tarife za e-banking na snazi od 1. avgusta ove godine, a osnovni razlozi za njihovu promjenu su promjena strukture troškova koje taj servis nosi (nove tehnologije, bezbjednost, novi standardi..)

„Tarifa banke u ovom dijelu nije promijenjena posljednjih osam godina. Za pravna lica tarife nijesu mijenjane“, kazao je Vukotić.

Prema njegovim riječima, broj korisnika e-bankinga je u stalnom porastu, ali ispod očekivanja i težnje banke.

„Više od 3.000 fizičkih lica koristi e-banking, a stopa rasta u odnosu na prethodnu godinu je nešto iznad 20 odsto. Broj preduzeća je iznad 1500, a stopa rasta broja klijenata je nešto manja nego kod fizičkih lica“, naveo je Vukotić.

Iz Sosiete ženeral banke kazali su da je besplatno svako plaćanje koje se putem e-bankinga obavlja sa računa u toj banci na račun drugog fizičkog ili pravnog lica koji je takođe otvoren u toj banci.

„Besplatno je i prenošenje novca sa jednog na drugi račun klijenta ako su oba otvorena u našoj banci. Za prenos novca građana koji se putem e-bankinga obavlja sa računa u banci na račune drugih banaka provizija je 0,20 odsto, minimum 30 centi po nalogu“, naveli su iz banke.

Dodaju da firme prilikom plaćanja putem e-bankinga imaju 25 odsto popusta u odnosu na važeće tarife za pravna lica, a ako su korisnici Le Club Biznis paketa proizvoda popust je čak 30 odsto.

Sosiete ženerale banka navodi da nije povećavala tarife za e-banking, a ima više hiljada korisnika e-bankinga.

Provizija na šalteru Pošte zavisi od sume koja se uplaćuje

Provizija za plaćanje računa u Pošti, kao i za sve druge vrste uplata na račun, razlikuje se zavisno od sume koja se uplaćuje.

„Vijestima“ su iz Pošte objasnili da cjenovnik nije mijenjan u skorije vrijeme.

Za iznos do 15 eura provizija je 20 centi. Za uplate od 16 do 100 eura provizija je 1,5 odsto, od 101 do 250 eura jedan odsto, od 251 do 1000 eura 0,8 odsto.

Za uplate od 1.001 do 7.500 eura provizija je 7,5 eura, a za iznose iznad 7.500 eura provizija je 0,1 odsto.

„Tokom prošle godine zabilježili smo veliko povećanje broja klijenata koji koriste tu uslugu. Taj broj se utrostručio“, rekli su iz banke.

Iz Crnogorske komercijalne banke nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ u vezi sa e-bankingom.

Bonus video: