Trgovci ljuti na Komisiju za kontrolu javnih nabavki

Fond zdravstva u samoj pripremi tendera često prilagođava tehničke specifikacije privilegovanim ponuđačima, tvrdi Vuković
196 pregleda 2 komentar(a)
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.08.2015. 19:48h

Kompanija Osmi red D, koja se bavi trgovinom medicinske opreme i ljekova ima primjedbe na rad Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, kojom predsjedava Suzana Pribilović, jer ta institucija nije postupila po dvije presude Upravnog suda i u roku od 30 dana donijela dvije nove zakonite odluke.

Tim povodom Osmi red D se Državnoj komisiji uzalud obratio i urgencijom 5. avgusta ove godine. Predsjednica Pribilović detaljna objašnjenja u vezi s ovim kašnjenjem najavila je za danas.

“Brine činjenica da se, i pored odluka Upravnog suda donijetih u našu korist, čekaju odluke Državne komisije duže od 90 dana, iako je zakonski rok 30 dana”, izjavila je “Vijestima” Angelina Vuković, direktorica Osmog reda D.

Prva presuda u korist ove firme donijeta je 27. maja, a druga 4. juna ove godine. Zakon nalaže da se po presudama Upravnog suda postupa u roku od 30 dana.

Navedene presude se odnose na tender br 21/12 od 7. decembra 2012. za otvoreni postupak javne nabavke medicinskih sredstava (potrošni medicinski materijal i oprema) iz oblasti laboratorije za potrebe JZU Crne Gore, za partije 5 i 6.

Partije 5 i 6, čija je ukupna vrijednost oko 2,8 milliona eura, predstavljaju nabavku opreme i reagenasa za biohemijske analize za sve opšte bolnice u Crnoj Gori, Dom zdravlja Podgorica, Dječju bolnicu i Klinički centar CG.

Direktorica Vuković naglašava da već godinama ponavljaju “da je korupcija u zdravstvenom sistemu Crne Gore u najvećem obimu prisutna u javnim nabavkama koje se obavljaju za potrebe javnog zdravstva”.

„Naime, Fond za zdravstveno osiguranje, koji se suprotno svom Statutu bavi javnim nabavkama za potrebe javnog zdravstva, u kontinuitetu u saradnji sa istim stručnim licima već u samoj pripremi tendera često prilagođava tehničke specifikacije privilegovanim ponuđačima”, dodala je Vuković.

Takve specifikacije, prema njenim riječima, “dovode do diskriminacije ostalih ponuđača, a u konačnom do finansijske štete za građane Crne Gore”.

“Opravdanja da se radi o kvalitetu rijetko stoje, jer se proizvodi koji ne mogu da se ponude u Crnoj Gori, koriste u najreferentnijim ustanovama širom Evrope i svijeta. Nije prihvatljivo objašnjenje da kvalitet koji zadovoljava potrebe pacijenata iz zemalja Evropske unije i njihovih ljekara ne zadovaljava uslove koje postavljaju Komisije Fonda za zdravstveno osiguranje”, kazala je Vuković.

Ona napominje da ima mnogo primjera, a da su “tokom posljednje četiri godine u 80 odsto slučajeva prava najpovoljnijeg i najkvalitetnijeg ponuđača na tenderima morali da brane kroz žalbene postupke”.

“Sa pozicije naše firme to je ogromno izgubljeno vrijeme, energija i novac koji ne može da se nadoknadi. Jedan od takvih primjera je i proces koji je još u toku za nabavku reagenasa i opreme za potrebe opštih bolnica Crne Gore na polju laboratorijske biohemije gdje je naša ponuda od samog starta pravno formalno ispravna, tehnički superiorna i finansijski najpovoljnija.

Ona je zaključila da se bore “za ravnopravne uslove za sve ponuđače u nabavkama medicinske opreme i materijala, bez namještanja, diskriminacije, a u konačnom protiv korupcije” i poručila da će to raditi i ubuduće.

Uzalud pisala pisma direktoru Fonda Kenanu Hrapoviću

Na spornom tenderu ponuda firme Osmi red D je diskvalifikovana jer su u Fondu zdravstva prvo punudu te firme ocijenili kao ispravnu, a potom je diskvalifikovali. U konačnom odbijena je i ponuda firme Urion DOO koja je prvobitno bila prvorangirana. Nastupio je maratonski proces u kome je Fond promijenio svoju prvobitnu odluka, a Državna komisija napravila niz grešaka koje je poništavao Upravni sud. Prije svega nije se pravovremeno obratila Agenciji za ljekove i medicinska sredstva, koja je nadležna za registraciju medicinskih sredstava.

U pismu koje je direktorica Osmog reda D uputila 5. novembra 2014. direktoru Fonda Kenanu Hrapoviću skrenuta mu je pažnja da izabrani ponuđač – firma Farmegra nije isporučila robu u roku od 30 dana, u skladu sa ugovorom, a vezano za partiju 5 na tenderu iz oblasti laboratorije za potrebe JZU Crne Gore.

Hrapović, kojeg smo juče kontaktirali, bio je na putu i obećao da će naknadno odgovoriti na pitanja i optužbe iz Osmog reda D.

Bonus video: