U kasi Mojkovca 3,5 miliona eura

Polovina planiranih prihoda, 1,7 miliona,biće donacije i transferi sa viših nivoa vlasti
685 pregleda 0 komentar(a)
Povećanje od 14 odsto: Mojkovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Povećanje od 14 odsto: Mojkovac, Foto: Arhiva "Vijesti"

Budžet Opštine Mojkovac za narednu godinu predložen je u iznosu od skoro 3, 5 milona eura. Kako je predviđeno nacrtom odluke, koja će danas biti pred odbornicima lokalnog parlamenta, sredstva operativnog budžeta iznosiće oko 2,5 milona, a kapitalnog 860.000 eura.

Povećanje od oko 14 procenata, u odnosu na ovogodišnji budžet, nastalo je, kako je objašnjeno, ne kao uvođenje novih poreskih opterećenja, već zbog primjene novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Tim zakonom opštinama iz sjevernog regiona povećava je stopa ustupljenosti prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica sa 12 na 50 procenata. Zbog toga, Mojkovačani procjenjuju da će se naredne godine, uz pomoć države i donatora realizovati određeni strateški planovi opštine.

Predlagači pojašnjavaju da će sredstva za kapitalne investicije biti potrošena na nabavku opreme, ulaganja u lokalnu infrstrukturu i izdatke za građevinske objekte.

Kako piše u obrazloženju broj zaposlenih u lokalnoj upravi je 85 zaposlenih, dok je sedam radnih mjesta upražnjeno.

Mojkovčani planiraju da prihoduju, po osnovu donacija i transfera sa viših nivoa vlasti, oko 1,7 milona eura, što je oko polovine ukupnih planiranih prihoda.

„Prihodi od kapitalnih donacija planirani su u iznosu od 220.000 eura. Odnose se na se na realizaciju projekta rekonstrukcije gradskog trga za koje je donator ambasada Narodne Republike Kine i razvoj sporta i unapređenje životne sredine, što će podržati Evropska komisija“, piše o nacrtu budžeta.

Bonus video: