"U narednih mjesec završićemo kontrolu kompanija povezanih sa elektronskom trgovinom preko Atlas banke"

„Utvrđena poreska obaveza je 30 i više miliona eura, a na kraju ćemo da vidimo šta je od toga naplativo, a šta nije", kazao je Mugoša
1633 pregleda 5 komentar(a)
Mugoša, Foto: Saša Matić
Mugoša, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 29.01.2019. 14:20h

Poreska uprava (PU) će u narednih mjesec završiti kontrolu kompanija povezanih sa elektronskom trgovinom preko Atlas banke, kada će utvrditi konačnu sumu utajenog poreza, od čega značajan dio neće biti naplativ, saopštio je njen direktor Miomir M. Mugoša.

On je kazao da je ta institucija kroz kontrolu sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) utvrdila da je kroz bavljenje e-trgovinom 130 stranih državljana formiralo 130 kompanija u Crnoj Gori, od kojih su 63 neaktivne, a 67 aktivno.

„PU u narednih mjesec završava kontrolu, sa transparentnim dokumentima, u kojima piše koje se usluge prodaju i kome. Nažalost, jedan značajan dio nećemo naplatiti, jer 63 preduzeća koja su se pet godina bavili ovim poslom nijesu više, finansijski rečeno, među živima“, rekao je Mugoša na konferenciji za novinare.

On je naveo da će se nakon 31. marta, kada dospijeva prijava za porez na dobit, utvrditi taj obim transakcija za prošlu godinu, kada će moći da se zaokruži konačna suma.

„Utvrđena poreska obaveza je 30 i više miliona eura, a na kraju ćemo da vidimo šta je od toga naplativo, a šta nije", kazao je Mugoša.

On je dodao da će naplativo biti sve što su bloki

rana sredstva tih preduzeća.

„Zajednički imenitelj im je da su sve firme formirali strani državljani, gotovo svi su na jednoj ili dvije adrese. Imaju jednog zaposlenog, u 80 odsto slučajeva jednog knjigovođu i platu za direktora uglavnom 200 eura. Sve te firme imaju zaposlene ili rodbinu zaposlenih iz Atlas banke ili se vode na penzionere, studente ili nezaposlene“, objasnio je Mugoša.

On je saopštio da iz tog biznisa benefite imaju direktori, kao i Atlas banka proviziju na stotine miliona eura koji su došli na račune tih firmi i u roku od dva tri dana napustili Crnu Goru i završili na destinacijama "poreskih rajeva".

Mugoša je rekao da Poresku upravu ne interesuje ko je s kim prijatelj ili ko kome pomaže, već da naplati svaki cent prihoda koji pripadaju državi i građanima. On je podsjetio da je u Atlas televiziji u martu 2017. iniciran stečaj zbog duga od 882 hiljade eura, kao i u fabrici vode Lipovo za 480 hiljada eura.

„Opšta bolnica Meljine ušla je u reprogram poreskog duga sa 682 hiljade eura. Od toga je platila samo 68 hiljada eura. Stečaj je pokrenula grupa radnika“, saopštio je Mugoša. Univerzitet Mediteran je, prema njegovim riječima, ušao u reprogram sa dugom od 734 hiljade eura, a danas je dužan 50 hiljada eura. Nova televizija A1 platila je oko četiri hiljade eura, dok je ostala dužna 69 hiljada eura.

Mugoša je naveo da se nijedna poreska uprava ne bi radovala takvim poreskim obveznicima. „Ove kompanije se nalaze u kategoriji visokorizičnih poreskih obveznika koji ne poštuju propise i šalju vrlo ružnu sliku da ne vode birgu o zaposlenima, ne isplaćuju doprinose i država bude uskraćena za dio prihoda koji očekuje“, rekao je Mugoša.

On je kazao da je PU radila na smanjenju poreskog duga.

„Na kraju 2015. godine imali smo 587 miliona eura poreskog duga, a na kraju prošle 420 miliona eura, od čega je realno da između 150 i 200 miliona eura bude naplativo. Za biznismene i direktore koji ne mogu da posluju će, kroz ove naše aktivnosti, biti definitivno kraj“, poručio je Mugoša.

Prema njegovim riječima, najvažniji benefiti dobijeni su od reprograma poreskih obaveza.

„Tokom godinu i po reprograma naplatili smo 45 miliona eura starog poreskog duga. Stepen izmirivanja obaveza je govoto 74 odsto“, rekao je Mugoša. On je naveo da su za one koji ne poštuju reprogram, donijeli 1,5 hiljada ukidnih rješenja, sa vrijednošću duga koji je ukinut od 50 miliona eura.

„Prethodnih 15 dana predato je 159 predloga za stečaj Privrednom sudu, sa ukupnim iznosom duga na deset miliona eura i tokom ove godine će u stečaj poći između hiljadu i dvije hiljade poreskih obveznika“, saopštio je Mugoša. Među njima će, između ostalih, biti najveći dužnici sa Crne liste, s obzirom na to da su ukinuta rješenja o reprogramu „Vektri Jakić“ i Vektri Montenegro. „U prošloj godini naplaćeno je 1,09 milijardi eura prihoda, što je 73 miliona više nego planirano, odnosno 117 miliona više nego u 2017. godini“, zaključio je Mugoša.

Bonus video: