UPCG: Od nadležnih se očekuje eliminisanje biznis barijera

Na skupu je ocijenjeno da zvanični statistički podaci vrlo jasno govore o veoma teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2013. 20:24h

Od institucija sistema očekuje se da u narednom periodu, kroz veću efikasnost administracije, eliminisanje biznis barijera i unaprijeđenje poslovnog ambijenta, pruže snažniju podršku pokretanju, razvoju i održivosti biznisa, zaključeno je na okruglom stolu Unije poslodavaca (UPCG). Predsjednik UPCG Predrag Mitrović kazao je da se moraju konstatovati napori koje Vlada čini po pitanju eliminisanja biznis barijera, naročito kroz rad Savjeta za unaprijeđenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi. "Ipak, to još nije dovoljno. Zato od institucija sistema tražimo još snažnije djelovanje kako bi se u što kraćem roku stvorili uslovi koji će poslodavcima omogućiti da rade, da razvijaju svoje poslovanje i pokreću nove biznise", rekao je Mitrović na skupu pod nazivom Stvaranje ambijenta za održivi razvoj preduzeća u Crnoj Gori.

Tek tada se, kako je dodao, može govoriti o uslovima za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje, a time i za ekonomski i socijalni prosperitet ukupnog crnogorskog društva.

TV Vijesti, Saša Palibrk

Na skupu je ocijenjeno da zvanični statistički podaci vrlo jasno govore o veoma teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, pri čemu stanje u kojem se privreda nalazi, između ostalog, oslikavaju neriješeni dužničko-povjerilački odnosi, nelikvidnost velikog broja preduzeća, blokirani računi i problemi finansiranja biznisa. U prilog tome, generalni sekretar UPCG Suzana Radulović i projekt menadžer UPCG Mirza Mulešković prezentovali su dvojezični Izvještaj UPCG pod nazivom Stvaranje ambijenta za održivi razvoj preduzeća u Crnoj Gori. Izvještaj je, kako je saopšteno iz UPCG, kreiran uz podršku Međunarodne organizacija rada (ILO) i njihovu EESE metodologiju o 17 uslova relevantnih za unaprijeđenje održivosti preduzeća. "Ono što ovaj izvještaj izdvaja od niza sličnih je podatak da je nastao kao sublimat brojnih fokus grupa i opsežnog istraživanja sprovedenog među više od 200 preduzeća koja posluju u Crnoj Gori, kao i ekonomskih analiza koje su objavile domaće i svjetske organizacije i institucije. U njemu je sagledano stanje crnogorske ekonomije, evidentirani su ukupni problemi s kojima se privredni subjekti srijeću u svom poslovanju i ponuđene preporuke za njihovo eliminisanje", kazali su iz UPCG. Izvještaj je, kako su dodali, poslužio i kao polazna tačka prilikom izrade strateškog dokumenta UPCG Pet ubica biznisa, koji je objavljen u oktobru. Taj dokument kao ključne barijere za razvoj biznisa u Crnoj Gori prepoznaje neadekvatan regulatorni okvir, otežan pristup finansijskim sredstvima, velika zastupljenost sive ekonomije, postojanje korupcije u svim oblastima i na svim nivoima, nesklad između obrazovnog sistema i stvarnih potreba tržišta rada u radu. Okrugli sto Unije poslodavaca organizovan je u okviru projekta koji je podržala Međunarodna organizacija rada. Cilj UPCG bio je da i na ovaj način pruži doprinos naporima Vlade, nadležnih institucija i organizacija, kao i privatnom i civilnom sektoru, u budućim procesima eliminisanja prepoznatih problema i izgradnji povoljnog biznis ambijenta koji omogućava održivost, razvoj i konkurentnost privrednih subjekata, otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski napredak Crne Gore.

Galerija

Bonus video: