Uprava ćuti, haos u šumama još traje

Iz Uprave za šume ne odgovaraju da li su raskidali ugovore i da su podnijete prijave protiv službenika koji su činili zloupotrebe
94 pregleda 4 komentar(a)
Radoš Šućur, Foto: Boris Pejović
Radoš Šućur, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2016. 19:47h

Državna revizorska institucija je još prije mjesec dana objavila izvještaj o kontrolnoj reviziji prihoda državnog budžeta od koncesija za šuma, kada su ponovo otkrivene zloupotrebe i privilegovanje koncesionara, a iz Uprave za šume ne odgovaraju da li su raskidali ugovore i da su podnijete prijave protiv službenika koji su činili zloupotrebe.

DRI je otkrila da je od osam preporuke koje je dala prošle godine, kako bi se uveo red u ovoj oblasti, prestao kršiti zakon i naplatili državni prihodi, u potpunosti ispunjena samo jedna. Djelimično su ispunjene četiri, a tri nisu uopšte. Sve to je uticalo na više milionske štete po budžet.

Na poziciji direktora Uprave za šume najduže je bio Radoš Šućur od 2008. do 2015. godine i najviše spornih ugovora i (ne)postupanja odnosi se na taj period, njega je kratko zamijenio Mirsad Nurković od septembra prošle do maja ove godine. Sadašnji direktor je Nusret Kalač.

Najznačajnije nepravilnosti, koje je otkrila DRI, a postoje godinama su davanja koncesije bez bankarske garancije, smanjenja iznosa za plaćanje koncesije mimo zakonskih propisa i procedura, neraskidanje ugovora zbog neispunjenja uslova ili gomilanja velikih dugova za koncesije, da je Ministarstvo poljoprivrede raspisivalo konkurse a da im nisu tražili dokumentaciju za ispunjenje svih uslova,...

“Utvrđene nepravilnosti imale su direktan uticaj na prikupljanje prihoda budžeta Crne Gore po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama za korišćenje prirodnih bogatstava”, navedeno je u izvještaju DRI.

Prema podacima iz izvještaja najprivilegovanije preduzeće koje siječe šumu iako ne ispunjava uslove i duguje za koncesiju je Vektra Jakić biznismena Dragana Brkovića. I pored svega toga bivši ministar Petar Ivanović je dao državne garancije tom preduzeću za kredit od tri miliona dolara od Abu Dabi razvojnog fonda.

I pored ranijih upozorenja Vektra Jakić nije dostavila mjenice kao garanciju za koncesiju, a mimo procedure i bez potrebne dokumentacije od 2013. do 2015. koncesija je tom preduzeća smanjena za 897 hiljada eura, a u 2015. je skoro prepolovljena sa više od milion na 583 hiljade.

Potpisivanje takvih amandmana prestalo je za vrijeme Nurkovića koji je i pred Odborom za ekonomiju, mjesec prije smjene, kazao da postoje brojne zloupotrebe i da je država oštećena za više miliona.

DRI je ranije utvrdila da postoji veliki izvoz sirove drvne građe i da treba donijeti podzakonske akte koji bi to destimulisali u skladu sa zakonom, ali ni to nije urađeno. Izvoz neobrađenog drveta je 2012. iznosio 61 hiljadu kubika, a prošle 151 hiljadu, što je rast od 246 odsto.

Pitanja o mahinacijama sa koncesijama bez odgovora

“Vijesti” su 7. jula poslali pitanja Upravi za šume na koje nije stigao odgovor:

1. Sa koliko kompanija je od početka 2012. godine potpisano ugovora o koncesijama za šume a da nisu imali bankarske garancije? Da li će biti podnesene prijave protiv službenika Uprave za šume ili Ministarstva poljoprivrede koji su omogućili takve ugovore? Molim Vas da navedete nazive svih koncesionara kojima je u ovom periodu omogućena koncesija na šume a da nisu imali bankarske garancije? 2. Sa koliko tih kompanija je do sada raskinut ugovor? Da li su kompanije koje nisu imale bankarske garancije ostale dužne za iznose koncesija? Molim Vas da navedete nazive koncesionara i iznose njihovih dugova? 3. Molim Vas da navedete nazive svih koncesionara koji imaju dugove za koncesije? 4. Da li je koncesija za Vektru Jakić data bez bankarske garancije i ako jeste zašto je to urađeno? Koliki je dug Vektre Jakić na osnovu koncesije za šume? Da li je raskinut ugovor za Vektru Jakić, i ako nije zašto nije? 5. Da li imate podatke koliko je Vektra Jakić posjekla drvne sirovine tokom prošle godine i koliko je Vektra Jakić prošle godine ostvarila izvoza sirove drvne građe? Ista pitanja proslijeđena su tada i Ministarstvu poljoprivrede, a odgovor je bio da je nadležna Uprava za šume.

Bonus video: