Uzalud čekali Draškovića da dođe na posao

2115 pregleda 4 komentar(a)
Sa ranijeg okupljanja ispred Ustavnog suda (arhiva), Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Sa ranijeg okupljanja ispred Ustavnog suda (arhiva), Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Predstavici radnika bivše fabrike mašina "Radoje Dakić", sada povjerioci u stečajnom postupku, uzalud su jutros, između sedam i osam časova, pred ulazom u zgradu Ustavnog suda Crne Gore, čekali predsjednika tog suda Dragoljuba Drašković da stigne na posao.

Zbog najavljenog okupljanja, ulaz u zgradu Ustavnog suda pojačano je obezbjeđivala policija. Predstavnik radnika Milan Vukčević potvrdio je “Vijestima” da će poslije deset časova opet doći pred ulaz u Ustavni sud.

Vukčević je objasnio da su željeli Draškovića još jednom da podsjete na član 39. Zakona o Ustavnom sudu i zakonski rok za odlučivanje u njihovim predmetima. Planirali su, takođe, da uruče Draškoviću spisak 1.800 nekadašnjih radnika koji su ostvarili svoje pravo kod domaćih sudova za isplatu 77 zaostalih mjesečnih zarada plus pripadajuće kamate, u ukupnom iznosu većem od 60 miliona eura.

“Predsjednik suda, zloupotrebljavajući hijerarhiju i nadležnost, opstruira i odugovlači rješenja naših predmeta, i krši odluku Ustavnog suda o prioritetnom razmatranju koja je donešena 31.oktobra 2017.godine. Jutros, izgleda, nije ni ispoštovao radno vrijeme iako je njegova dnevnica koliko moje mjesečno primanje sa Biroa rada”, tvrdi Milan Vukčević.

Bivši radnici ovog preduzeća nedavno su najavili i novu tužbu Vrhovnom sudu kojom će tražiti nadoknadu na ime nematerijalne štete zato što nijesu imali suđenje u zakonskom roku u Ustavnom sudu, nakon podnijetih čak 11 ustavnih žalbi. Po tom osnovu planirali su da traže dodatno po 2.000 eura, na ime nematerijalne štete, jer je taj iznos, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, po istom osnovu, prije dvije godine, dosudio za nekoliko njihovih bivših kolega koji su naplatili potraživanja od države.

Bonus video: