Vektra bankrotirala

Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 27.04. u Privrednom sudu u Podgorici, a prvo ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 28. maja
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 18:24h

Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić donio je odluku o pokretanju stečajnog postupka u Vektri Montenegro DOO, privatnoj kompaniji biznismena Dragana Brkovića.

Stečaj je pokrenut na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP Factoringa zbog nevraćenog kredita u iznosu od 20,95 miliona eura.

Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 27.04. u Privrednom sudu u Podgorici, a prvo ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 28. maja. Protiv ove sudske odluke Vektra ima pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od osam dana.

Za stečajnog upravika Vektre Monenegro imenovan je Veselin Raičević, koji je stečajni upravnik u Duvanskom kombinatu.

Sedam Brkovićević kompanija uključujući Vektru Montenegro DOO duguju CKB-u i mađarskoj OTP banci oko 100 miliona eura

Sedam Brkovićević kompanija uključujući Vektru Montenegro DOO duguju CKB-u i mađarskoj OTP banci oko 100 miliona eura. Iz Vektre su najavljivali da će se sa mađarskim bankarima dogovoriti u vezi izmirenja obaveza i izbjeći stečaj, ali se to na kraju nije desilo.

NLB Interfinanc AG iz Ciriha traži prinudnu naplatu 55,5 miliona

U iščekivanju konačne sudske odluke o predlogu za pokretanje stečajnog postupka u Vektri Montenegro u izvršni referat Privrednog suda krajem prošle sedmice stigao je zahtjev švajcarske finansijske institucije NLB Interfinanc AG iz Ciriha koja traži prinudnu naplatu 55,5 miliona eura, prema izdatim mjenicama, od kompanije Vektre i njenog vlasnika Dragana Brkovića.

Švajcarci su zatražili od podgoričkog Privrednog sudu da se omogući prinudna naplata potraživanja po računima u 11 domaćih banaka, a da se ukoliko to ne bude moguće sprovede izvršenje nad vlasničkim udjelima Vektre

Kao obezbjeđenje za uredno vraćanje kredita po ugovorima Vektra Montenegro je NLB Interfinanc predala 10 akceptiranih blanko mjenica. Izdavalac mjenica je izvršni dužnik prvog reda Vektra Montenegro koja se bezuslovno obavezala da će isplatiti mjeničnu svotu po nalogu izvršnog povjerioca švajcarske banke.

Navedene mjenice su obezbijeđene mjeničnim jemstvom izvršnog dužnika drugog reda – Dragana Brkovića, koji se u svojstvu fizičkog lica, obavezao na isplatu mjenične svote solidarno sa izvršnim dužnikom prvog reda.

Švajcarci su zatražili od podgoričkog Privrednog sudu da se omogući prinudna naplata potraživanja po računima u 11 domaćih banaka, a da se ukoliko to ne bude moguće sprovede izvršenje nad vlasničkim udjelima Vektre u preduzećima Vektra Aviation, Vektra Jakić, Vektra Investments, Vektra Voda, Vektra Nord, Vektra Development, Vektra Optel, nad akcijama Vektra Boka AD Herceg Novi i na udjelima izvršnog dužnika drugog reda u Vektri Montenegro DOO putem pljenidbe, procjene, prodaje i namirenja izvršnog povjerioca.

Šta je Đukanović rekao u kampanji prije 7-8 dana?

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović na preizbornom skupu u Herceg Novom prije 7-8 dana je kazao da su priče o neuspjehu "Vektra Boke", Instituta i Jadranskog borodogradilišta "najobičnije politikanske konstrukcije iza kojih ne stoji ni zrnce istine".

Vektra Montenegro je privatizovala bivši HTP Boka, a nikada nije realizovala svoje planove, a sada joj prijeti raskid ugovora.

"Nema nikakve sumnje da je bilo grešaka u postprivatizacionim planovima u Boki i da je glavnina tih grešaka bila na strani države koja nije blagovremeno stvorila pretpostavke za početak investicionog ciklusa. Danas smo te greške otklonili i stvorili uslove da se pripremi teren i krene u realizaciju investicionog ciklusa u Boki. Nema sumnje da nema povlašćenih i privilegovanih, omiljenih i neomiljenih investitotra, ima samo odgovornih koji su sposobni da realizuju preuzete obaveze ili nijesu. Tako je i sa sadašnjim strateškim partnerom u Boki. Njegovo vrijeme je počelo da teče, pokazaće nam da li je u stanju da realizuje investicioni plan. Ako bude u stanju da uloži još novca mimo onih 30 miliona, ostaće većinski partner u Boki na zadovoljstvo svih nas. Ako to ne bude, nema sumnje biće promjenjen, dovešćemo drugoga investitora", poručio je Đukanović.

Vektra: Uložićemo žalbu Apelacionom sudu

Povodom uvođenja stečaja u Vektri Montenegro oglasio se i menadžment te kompanije, lije saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Dokazaćemo da je riječ o neviđenoj pravnoj farsi, kojom se, pod pritiskom javnosti i familijarnog CKB-a i OTP faktoringa, po svaku cijenu, želi uvesti stečaj najvećoj privatnoj kompaniji u Crnoj Gori"

"Podsjećamo javnost da su sve odluke Privrednog suda o blokadi računa Vektre Montenegro, od strane OTP faktoringa i CKB-a, poništene kod Apelacionog suda i vraćene na ponovni postupak, što je osnov da ni u jednoj od Vektrinih kompanija ne može biti uveden stečaj. No, očito je da ni te sudske odluke nijesu obavezivale sudiju Anđelića, kao ni uvjerljivi dokazi da je Vektra Montenegro spremna da otkupi sva potraživanja od OTP banke. Advokatski tim Vektre Montenegro uložiće žalbu Apelacionom sudu i dokazati da je riječ o neviđenoj pravnoj farsi, kojom se, pod pritiskom javnosti i familijarnog CKB-a i OTP faktoringa, po svaku cijenu, želi uvesti stečaj najvećoj privatnoj kompaniji u Crnoj Gori".

TV prilog: Adnan Prekić

Galerija

Bonus video: