Virus pritiska, od pada cijene hvata panika

“Osjeća se pritisak u vazduhu zbog korone, ali ne bih mogao reći da nas to posebno brine kao cijene na berzi obojenih metala. Čak nas od tih cijena hvata i panika”, kazao je Vraneš
8002 pregleda 3 komentar(a)
Proizvodnja zimi otežana: Rudnik Šuplja stijen, Foto: Goran Malidžan
Proizvodnja zimi otežana: Rudnik Šuplja stijen, Foto: Goran Malidžan

Proizvodnja u Rudniku olova i cinka Gradir Montenegro u Šulima kod Pljevalja odvija se bez većih problema, iako pandemija virusa COVID-19 ostavlja traga na poslovanje.

To je “Vijestima” potvrdio izvršni direktor Rudnika Petar Vraneš koji kaže da od virusa zaposlene u ovoj kompaniji više brine pad cijena obojenih metala na berzi.

“Osjeća se pritisak u vazduhu zbog korone, ali ne bih mogao reći da nas to posebno brine kao cijene na berzi obojenih metala. Čak nas od tih cijena hvata i panika”, kazao je Vraneš.

Kaže i da su značajno pale cijene olova i cinka na tržištu.

“Cijena je sa tri hiljade pala na ispod dvije hiljade eura. Trenutna cijena cinka je 1.905 a olova 1.744 eura po toni. Cink se najviše troši u autoindustriji za pocinkovanje limova. A prema podacima sa kojima raspolažem, za 50 odsto je manja proizvodnja u autoindustriji u Evropi i to najvjerovatnije uslovljava višak koncentrata na tržištu i pad cijena”, rekao je Vraneš.

On je kazao da je inače proizvodnja u zimskim uslovima otežana, te da je nešto manja nego u istom periodu prošle godine.

“U zadnja tri mjeseca ne možemo da servisiramo ni za prostu reprodukciju. U aprilu je još nepovoljnije nego što je bilo u martu. Mi se možemo braniti sa većom proizvodnjom koncentrata, ali nam zima nije baš to dozvoljavala. Nadam se da ćemo u aprilu uspjeti da održimo nivo proizvedenog koncentrata čime bismo bili na nivou proste reprodukcije, odnosno samo bismo mogli da servisiramo troškove”, rekao je Vraneš.

Kazao je da ne razmišljaju o otpuštanju radnika, niti smanjenju zarada.

Vraneš ističe da svakodnevno iz Rudnika u Šulima za Poljsku isporuče dva do tri kamiona sa koncentratom rude iz Šuplje stijene.

“Malo je otežano jer kamioni idu preko Bijelog Polja i Brodareva, ali funkcioniše”. Većinski vlasnik Rudnika Šuplja stijena koji posluje u sastavu Gradir Montenegra je firma ZGH iz Poljske.

Vraneš kaže da do sada nisu imali problema sa nabavkom repromaterijala i rezervnih djelova.

Ističe da su, u skladu sa preporukama Nacionalnog kordinacionog tijela, preduzeli adekvatne mjere s ciljem zaštite zdravlja zaposlenih u kompaniji.

“Tamo gdje smo to mogli prorijedili smo koncentraciju zaposlenih. Neki radnici su na odmoru od prošle godine. Za sada to ne utiče na naše proizvodne rezultate”. Navodi da je za zaposlene obezbjeđeno oko 400 zaštitnih maski.

“U našoj režiji smo obezbijedili oko 400 zaštitnih maski. Podijelili smo ih zaposlenima, posebno onima koji našim kombijem dolaze iz Pljevalja i Šula na posao. Nadamo se da ćemo uspjeti da obezbijedimo još zaštitnih maski. Istovremeno smo se obratili Montefarmu da nam, ukoliko budu u prilici, dio ovih sredstava isporuče”.

Za pomoć u borbi protiv epidemije COVID-19, Gradir Montenergo je uplatio 20.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti. “Mi smo insistirali da pomoć ide za pljevaljsku bolnicu, ali su pravila bila drugačija i novac je uplaćen na račun Nacionalnog koordinacionog tijela. U našoj odluci smo naglasili da to ide za pljevaljsku bolnicu”, rekao je Vraneš.

Bonus video: