Vlada i A2A bez dogovora o EPCG

Pošto Italijani nijesu uspjeli da uvedu trećeg partnera za TE, pregovarano i o mogućem izlasku A2A iz EPCG, ali bezuspješno
2 komentar(a)
Vlada CG i A2A, Foto: Gov.me
Vlada CG i A2A, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.08.2015. 07:17h

Predstavnici Vlade i italijanske kompanije A2A nijesu uspjeli ni do juče, u trećem prolongiranom roku, da se dogovore o budućem aranžmanu i eventualnom nastavku partnerstva sa italijanskim partnerom u Elektroprivredi Crne Gore, potvrđeno je “Vijestima” u crnogorskom pregovaračkom timu.

Spekulisalo se prvobitno da će biti usaglašen dodatni rok za pregovore, ali pregovarači izvršne vlasti će, kako stvari stoje, ipak sačekati zvanično mišljenje Vlade i o tome.

To je praktično novo prolongiranje pregovaračkog roka.

Naredno zasjedanje Vlade je 20. avgusta.

Vlada i A2A nemaju usaglašene stavove o prioritetnim investicijama. Italijani smatraju da sada nije isplativa gradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, na čemu Vlada insistira. Projekat košta najmanje 338 miliona eura. Iz A2A je trebalo da pronađu trećeg partnera za finansiranje TE, a za dobavljača opreme je izabrana češka Škoda.

Pošto Italijani nijesu u mogućnosti da uvedu trećeg partnera za finansiranje TE, paralelno su se vodili i pregovori o mogućem izlasku A2A iz EPCG, ali ni o toj varijanti još nije postignut dogovor.

Bezuspješno su pokušali da prodaju vlasništvo u EPCG za koje ne mogu dobiti ni približno oko 430 miliona eura, koliko su platili udio 2009. Država ima 57 odsto EPCG.

Petogodišnji ugovor Vlade i italijanskog partnera, koji nijesu ispunili, istekao je krajem marta ove godine. Prvobitno je pregovori, koji su počeli krajem 2014. godine, trebalo da budu okončani do kraja marta, ali su produženi do kraja juna, pa do 31. jula.

Među zahtjevima A2A je garancija na profitabilnost uloženog kapitala, autonomija u upravi i sigurnost kada je u pitanju regulatorni okvir (cijena), da se nađe treći partner za finansiranje termobloka...

Italijani su nekoliko puta najavljivali mogućnost pokretanja arbitraže protiv države Crne Gore zbog regulatornog okvira i finansijskog problema koje je KAP izazvao EPCG u kojoj imaju oko 42 odsto akcija.

Državno tužilaštvo mjesecima istražuje da li je i kako A2A sa par povezanih firmi preko sumnjivih konsultantskih usluga, i zaobilazeći tendere, izvukla oko 14 miliona eura iz Elektroprivrede.

Bonus video: