Vlada: Ne koristimo matematičku gimnastiku, radnika 226.100

U Vladi tvrde i da deficit za 10 mjeseci ove godine nije najgori, jer je još gori bio 2008. godine, kao i da prihod od investicija i turizma pokriva deficit
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.12.2015. 20:12h

Anketa o radnoj snazi jasno sadrži informaciju o broju aktivnog i neaktivnog stanovništva, kao i koliko je aktivnog stanovništva zaposleno, a koliko nezaposleno, saopštili su iz Vlade u novom reagovanju na tekst “Vijesti” o tome da li je ispunjeno obećanje o 40.000 novih radnih mjesta.

“Neistinite su tvrdnje iznijete u programskom sadržaju objavljenom u nedjelju, 6. decembra u dnevnom listu 'Vijesti' na strani 5 i najavljenom na naslovnoj strani sa nadnaslovom 'Odgovor na Vladine falsifikate i matematičku gimnastiku' i naslovom 'Ko laže, Vlada ili sajt DPS-a?' prema kojima Kabinet predsjednika Vlade u saopštenju izdatom u vezi sa tvrdnjama objavljenim u 'Vijestima' 2. decembra 'pogrešno (ili manipulativno) koristi podatke iz Ankete o radnoj snazi”, navode iz vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Kako se dodaje, riječ je o “tačnom navođenju i tumačenju podataka iz ovog zvaničnog izvora”. Iz Vlade kažu i da su neistiniti navodi „Vijesti“ da je u reagovanju Vlade od 4. decembra „broj radno aktivnog stanovništa iz Ankete o radnoj snazi igrom riječi predstavljen kao broj radnika i radnih mjesta“.

“Broj aktivnog stanovništva u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2012. je bio 248.700 od čega je bilo 197.400 zaposlenih i 51.300 nezaposlenih. U drugom kvartalu 2015. godine, broj aktivnog stanovništva je bio 274.800, od čega je 226.100 zaposlenih (ili skoro 29.000 više) i 48.600 nezaposlenih. Od ukupnog broja zaposlenih, njih 211.500 radi puno radno vrijeme. Dakle, riječ je o široj metodologiji u kojoj se, pored podataka o broju zaposlenih po ugovoru o radu sa punim ili kraćim od punog radnog vremena, obuhvataju i podaci o ostalim zaposlenim poput poljoprivrednih proizvođača, samozaposlenih sa biznisom ili profesionalnom praksom, lica koja rade po osnovu drugih vrsta ugovora osim ugovora o radu (npr., ugovoru o privremenim i povremenim poslovima itd)”, navedeno je u reagovanju.

Iz Vlade kažu da je riječ o metodologiji koju koriste, među ostalima, i vlade najrazvijenijih država svijeta, članica Evropske unije, zemalja u razvoju itd., kao i da se anketa o radnoj snazi sprovodi u Crnoj Gori od 1994. godine čija je metodologija kasnije dopunjavana u skladu sa međunarodnom praksom.

Anketa se sada, kako se dodaje, sprovodi u skladu sa standardima i preporukama Međunarodne organizacije rada, evropskim zakonodavnim aktima ili preporukama Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta, kao i sa zahtjevima Evropskog zavoda za statistiku (Eurostat), u vezi sa metodologijom, organizacijom, procedurom uzorkovanja, dizajnom upitnika i definicijama zaposlenosti i nezaposlenosti.

“Oba izvora o zaposlenosti i nezaposlenosti koje objavljuje Monstat - i administrastivni i anketni - su zvanični izvori i Vlada Crne Gore ih, shodno tome, koristi u definisanju mjera ekonomske politike i praćenju njenih efekata. Međunarodne organizacije i institucije, pri tome u svojim komparativnim analizama uglavnom koriste podatke iz Ankete o radnoj snazi. Na osnovu Ankete o radnoj snazi, izračunava se stopa aktivnosti stanovništva i stopa zaposlenosti. To su sve važni pokazatelji koje ne pruža administrativni izvor. Takođe, broj zaposlenih ali i nezaposlenih u Crnoj Gori je prema Anketi o radnoj snazi viši u odnosu na administrativni izvor i pruža širu sliku o kretanjima na tržištu rada”, navedeno je u saopštenju.

Zbog toga u Vladi smatraju da je bez ikakvog utemeljenja iznijeta tvrdnja da je Vlada ta koja se bavi „prepravljanjem“.

“Vlada se bavi podacima i činjenicama, a među njima je svakako najvažnija ona da konkretni podaci ukazuju da je rast zaposlenosti u skladu sa projekcijama sa početka mandata vlade. Ove neumitne činjenice same po sebi opovrgavaju tvrdnje 'Vijesti' iznijete u tekstu objavljenom 2. decembra baš kao što činjenice opovrgavaju i ključ ne tvrdnje 'Vijesti' iznijete dan kasnije u tekstu pod naslovom 'Trgovinski deficit nikad gori', tvrde iz Vlade.

Apsolutna je, kako kažu, neistinita tvrdnja iz naslova. Trgovinski deficit u prvih deset mjeseci 2008. godine iznosio je 1,8 milijardi eura, što je gotovo trećinu (28 odsto) više od deficita u istom razdoblju ove godine (1,29 milijardi).

“Za cijelu 2008. godinu spoljnotrgovinski deficit je iznosio 2,1 milijardu eura i svakako je jasno, čak i laicima, da ovogodišnji deficit ne može biti toliki, odnosno da je netačna tvrdnja iz naslova da je 'trgovinski deficit nikad gori'. Takođe je netačna tvrdnja iz prve rečenice teksta da na sajtu Monstata 'postoje uporedivi podaci' samo za proteklih šest godina. Postoje uporedivi podaci i za ranije razdoblje”, navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade tvrde i da je netačna tvrdnja da je spoljno-trgovinskl deficit za deset mjeseci ove godine veći od zbira neto prihoda od stranih direktnih investicija i očekivanog ukupnog prihoda od turizma.

Prihod od turizma za prvih deset mjeseci ove godine, kako navode, iznosi prema procjeni resornog ministarstva 789,3 miliona eura, dok je neto priliv stranih direktnih investicija, prema izvještaju Centralne banke za prvih devet mjeseci ove godine 526,37 miliona eura.

“Ukupno je to 1,32 milijarde eura, što može pokriti spoljnotrgovinski deficit. Spoljnotrgovinski deficit iznosi, prema Monstatu, za prvih deset mjeseci 2015. godine 1,29 milijardi eura. Pošto je, svuda osim očito u 'Vijestima' 1,32 veće od 1,29 ne stoji ni tvrdnja da je Vlada ta koja se bavi matematičkom gimnastikom”, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: