Vlada uzima svoj procenat od svih prihoda Luštice

Luštica Development državi treba da plati još skoro 1,38 miliona eura za primitke koje je imala u proteklom periodu
3970 pregleda 1 komentar(a)
Državi platili 1,5 miliona eura za raspolaganje placevima: Luštica bay, Foto: Lustica Development/Martin Kmet
Državi platili 1,5 miliona eura za raspolaganje placevima: Luštica bay, Foto: Lustica Development/Martin Kmet

Ministarstvo finansija odbilo je prigovor kompanije Luštica Development u vezi sa obračunom dijela obaveza te kompanije prema državi i Opštini Tivat po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na Luštici iz 2009. godine. Vlada je na posljednjoj sjednici u prošloj godini prihvatila taj stav Ministarstva finansija i odredila da Luštica Development u državnu kasu treba da uplati 1.373.135 eura po osnovu svojih „bruto primitaka“ u proteklom periodu.

To je epilog postupka koji traje od jeseni 2017.godine kada su, shodno zaključcima Vlade, ministarstva finansija i turizma dobili nalog da angažuju revizora koji će u odnosu na cjelokupno poslovanje Luštice Develompnet (kćerke kompanije švajcarsko- egipatskog holdinga Orascom u Crnoj Gori), utvrditi njene ukupne bruto-primitke i odrediti iznos koji je ta kompanija dužna da plati Vladi, shodno ugovoru o zakupu skoro sedam miliona kvadrata zemljišta. Ministarstva su angažovala revizora, firmu Racio-Mont iz Kolašina koja je vještačila ukupne prihode Luštice Develompent u kontekstu njenih ugovorenih obaveza da Vladi plaća iznos od dva odsto svojih bruto primitaka i tri odsto u pogledu fakturisane vode i kanalizacije. Racio-Mont je izvještaj Vladi dostavio 31.oktobra prošle godine i u njemu konstatovao da su obaveze Luštice Development po tom osnovu ukupno skoro 1,38 miliona eura.

Luštica Development je prigovorila na ovaj nalaz tvrdeći da se u bruto primitke kompanije ne treba da uđe i obračunati PDV, već samo obračunati prihodi, odnosno da se procenat od tri odsto u pogledu fakturisane vode i kanalizacije koji pripada Opštini Tivat, treba da se računa samo u odnosu na razliku u cijeni po kojoj Luštica Development te usluge naplaćuje od svojih stanara, a ne na ukupno fakturisan iznos. Ove prigovore ministarstvo finansija je odbilo i naložilo da Luštica Development državi uplati kompletan obračunati iznos njenog procenta u do sada ostvarenim svojim ukupnim prihodima, od skoro 1,38 miliona eura.

Luštica Development prethodno je državi već isplatila 1.505.011 eura na ime uplate kupoprodajne cijene za raspolaganje placevima. Po ugovoru iz 2009. godine, Luštica je u obavezi da kada proda plac ispod novoizgrađene stambene zgrade kupcima tih nekretnina, državi plati to zemljiššte po cijeni od 80 eura za kvadrat. Po obračunu do decembra prošle godine, po tom osnovu je kompanija bila dužna da Vladi plati nešto iznad 1,5 miliona eura. To znači da je do tada nove privatne vlasnike na Luštici dobilo skoro 19.000 kvadrata nekadašnje državne i po ugovoru iz 2009. Orascomu zvanično iznajmljene, a ne prodate zemlje. Luštica Developmnet je već poodavno izmirila tu svoju obavezu prema Vladi, a ova je potom kompetan taj iznos od 1,5 miliona eura prenijela Opštini Tivat sa nalogom da ih lokalna uprava iskoristi za izgradnji nove MR 1 pristupne saobraćajnice turističkom kompleksu Luštica Bay u Krtolima.

Oraskom preuzeo i Petroviće

Vlada je konstatovala da je u međuvremenu okončana i procedura primopredaje Luštici Development nekretnina koje su joj 2009. izdate u zakup, a koje se nalaze u okviru bivšeg vojnog objekta Petrovići, na sjevernoj obali poluostrva, unutar zaliva Boke Kotorske. Riječ je o par starih objekata i nekoliko podzemnih skaladišta za naoružanje, a što se nalaze na samoj obali mora u Petrovićima, zapadno od tivatskog naselja Krašići.

U okviru ovog bivšeg vojnog kompleksa Orascomu je u višedecenijski zakup dato ukupno 20.890 kvadrata „šuma treće kategorije“ i ukupno 1.872 kvadrata „neplodnog zemljišta“. U katastru gdje se ove parcele vode na državu kao vlasnika, su na ovo zemljište upisani tereti sudskih sporova koje su proteklih godina protiv države pokrenule ovdašnje starosjedilačke porodice - Slavović, Zgradić, i Čepranić koje su tražile da im država vrati djedovinu koju im je svojevremeno, oduzela za potrebe odbrane zemlje, a onda je promijenila namjenu tog atraktivnog zemljišta. Vojska je ovu lokaciju koristila do 2014. za skladištenje naoružanja i opreme posebne namjene, a nakon što ju je iselilo, Ministarstvo odbrane je u oktobru 2015. obavijestilo Lušticu Development da su se „stekli uslovi za predaju predmetne lokacije zakupcu“. Ona je, međutim, formalno primopredata tek početkom oktobra ove godine, kada je potpisana tzv. clausula intabulandi, jer je država u međuvremenu prihvatila da Luštici Development izda potvrde da je ovaj prostor oslobođen svih „sredstava posebne namjene VCG kao i da ne postoje okolnosti imovinsko-pravne prirode koje ograničavaju preuzimanje predmetnog kompleksa i njegov razvoj shodno ugovoru.“

Bonus video: