Vlada želi gradnju elektrana, ni Tara nije sigurna

Startegija razvoja energetike biće inovirana, a iz postojeće sa “umjerenom gradnjom” gotovo ništa nije ispunjeno.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 20:31h

Novousvojena energetska politika Vlade, iako obiluje zaklinjanjima na evropske vrijednosti i principe održivog razvoja, potpuno je na liniji studije Crnogorske akademije nauka, koja zagovara ubrzanu gradnju i da se koristi hidropotencijal Tare.

Tako je energetske ciljeve Vlade do 2030. ocijenio koordinator nevladine organizacije Forum 2010 Dejan Mijović u analizi za “Vijesti”.

"Crnogorska vlada, koja je naručila studiju CANU, poziva da se umjereni pristup zamijeni maksimalističkim razvojem novih kapaciteta. Umjesto samo Morače i Komarnice, podstiče se brza gradnja na praktično svim rijekama. Politikom Vlade se anticipira pristup reviziji sveukupnog razvoja Crne Gore koji će sve manje biti na liniji Strategije održivog razvoja, a više oportunističkog otvaranja tržištu kao regulatoru razvoja", smatra Mijović.

Startegija razvoja energetike biće inovirana, a iz postojeće sa “umjerenom gradnjom” gotovo ništa nije ispunjeno. Mijović ukazuje da se energetskom politikom anticipira pristup reviziji strategije, što je inače obaveza Vlade prema Zakonu o energetici.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: