Vlasnik Pantomarketa tvrdi da ne radi ništa mimo zakona

Iz potpuno nerazumljivih razloga, u novinama danima čitamo neistine o iznosu kreditnog zaduženja koje ima preduzeće ’Pantomarket’
439 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 18:30h

Povodom tvrdnji manjinskih akcionara “PKB Zelenika” i “C Vračar” da je većinski vlasnik, kompanija “Pantomarket DOO” iz Herceg Novog podigla više od 200 miliona kredita, nezakonito zalažući imovinu njihovih i drugih firmi, danas se saopštenjem oglasio vlasnik preduzeća Panto Vučurović.

“Iz potpuno nerazumljivih razloga, u novinama danima čitamo neistine o iznosu kreditnog zaduženja koje ima preduzeće ’Pantomarket’”, konstatuje se u saopštenju.

“U periodu rasta i razvoja sistema, banke su pratile naša preduzeća, kojima smo, sa svojim prometima, bili jedan od značajnijih klijenata u Crnoj Gori. Ovdje je uglavnom riječ o stranim bankama koje su za svaki odobreni kredit dobile adekvatna obezbjeđenja“, piše u saopštenju.

Ozbiljnom poslovnom svijetu poznat je način poslovanja privrednih društava, način upravljanja, rukovođenja i izvještavanja, revizije i kontrole

“Ozbiljnom poslovnom svijetu poznat je način poslovanja privrednih društava, način upravljanja, rukovođenja i izvještavanja, revizije i kontrole”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je “Pantomarket” većinski vlasnik sedam firmi u Crnoj Gori. Piše i da su “vlasnici najveće farme svinja u Crnoj Gori, kao i firme ’Martinići’ u Spužu i Mesne industrije ’Meljine’, da godišnje proizvedu i prodaju 10.000 tona svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda”.

U saopštenju se navodi i da je ”lani sklopljen strateški ugovor sa ’Mercatorom’, kome su izdali maloprodajnu mrežu koja u Crnoj Gori posluje pod brendom ’Roda’ i koji je preuzeo i 1.186 radnika.

Vučurović zaključuje da se “više neće oglašavati povodom napisa u novinama vezanim za njegovu kompaniju i navode manjinskih akcionara, kao i da će za svaku uvredu, neistinu i štetu koja je nanijeta Pantu Vučuroviću, njegovoj porodici i preduzećima u kojima je većinski vlasnik, kroz redovnu zakonsku proceduru odgovarati ljudi koji su te neistine plasirali”.

Prodavao zbog dugova

NVO “Udruženje manjinskih akcionara TP PKB Herceg Novi AD Zelenika” tvrdi da je Ministarstvo finansija dovedeno u zabludu kao jedan od potpisnika memoranduma o razumijevanju povjerilaca koji je usvojen na sjednici Skupštine akcionara TP PKB Herceg Novi AD Zelenika.

U pismu danas dostavljenom novinarima tvrdi se i da je tada većinski vlasnik Panto Vučurović nadglasao manjinske akcionare. Oni u pismu upozoravaju pomoćnika ministra da je „proglašeno postojanje navodne ’Panto grupe’ koja je pravna fikcija, da bi se dugovi DOO ’Pantomarket’ prebacili na akcionarska društva u kojima je Vučurović većinski vlasnik.

U pismu se navodi da su „prodajom imovine akcionarskih društava koja nijesu dužnici, u iznosu od 31 milion eura, plaćani dugovi DOO ’Pantomarket’, što je žestoki kriminal“.

„Po istom memorandumu, zakupnina akcionarskih društava od 52 miliona eura za narednih 15 godina se uplaćuje za dugove ’Pantomarketa’“, navodi se u pismu i tvrdi da je ’ta firma imovinu šest akcionarskih društava opteretila hipotekama od više od 150 miliona eura“.

„Imajući u vidu da se radi o pljački od preko 230 miliona eura, predlažemo vam da hitno preduzmete mjere iz vaše nadležnosti i da se javno ogradite od memoranduma o razumijevanju (za pljačku), kao što ste i obećali na zajedničkom sastanku“, zaključuje se u pismu.

Bonus video: