Voli se žalio, poništena nabavka hrane za ANB

Poništeno je i rješenje MUP-a o najpovoljnijoj ponudi za kupovinu cipela
53 pregleda 2 komentar(a)
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.05.2016. 20:09h

omisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu kompanije Voli trejd i zbog povreda odredbi Zakona o javnim nabavkama poništila u cjelini šoping nabavku hrane vrijedne 18.000 eura za potrebe Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Komisija je obavezala ANB da žaliocu vrati naknadu za vođenje postupka u iznosu od 180 eura.

Prethodno je naručilac sporne nabavke donio odluku da, kao najpovoljnija na ovom nadmetanju, bude izabrana ponuda firme Mesopromet iz Bijelog Polja, dok je ponuda žalioca odbijena kao neispravna.

U postupku kontrole, prema navodima iz žalbe, Komisija je utvrdila da je ponuđač Mesopromet u dokumentu finansijski dio ponude dao rubriku „jedinična cijena sa PDV-om“, iako ta rubrika nije bila predviđena obrascem finansijskog dijela ponude iz tenderske dokumentacije, tako da je ovaj žalbeni navod Volija bio osnovan.

Prvorangirani ponuđač, takođe, nije u skladu sa načinom pripremanja ponude, određene proizvode uz oznaku “ili ekvivalentno“ ponudio na način kako je to bilo predviđeno Uputstvom za sačinjavanje i podnošenje ponude.

Zbog toga je Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, kojom predsjedava Zoran Živković, utvrdila bitne povrede Zakona o javnim nabavkama koje se ne mogu otkloniti nikakvim naknadnim radnjama zbog čega je ova šoping nabavka poništena u cjelosti.

Komisija je, takođe, usvojila žalbu Tomaš grupe iz Podgorice i poništila rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o izboru najpovoljnije ponude za Partiju 2, tj. kupovinu cipela sa povišenom šarom.

Komisija je naložila MUP-u da u ponovnom postupku otkloni nepravilnosti i u roku od 15 dana donese zakonitu odluku. Rješenje je potpisao novi predsjednik komisije Živković.

Naručilac sporne nabavke izabrao je ponudu firme MDI kao najpovoljniju, dok je ponuda žalioca Tomaš grupe odbijena kao neispravna.

MUP je prema tenderskoj dokumentaciji od 21. decembra prošle godine objavio otvoreni postupak za nabavku poludubokih cipela sa povišenom šarom i čizama sa povišenom šarom, po partijama, čija je procijenjena vrijednost 66.000 eura.

„Nejasno je kako je naručilac utvrdio da je ponuda navedenog ponuđača za Partiju 2 ispravna imajući u vidu da materijal od kojeg je izrađena postava kragne sa uzorka cipele nije isti sa materijalom koji je naveden u finansijskom dijelu ponude“, navodi se između ostalog u rješenju Komisije.

Tehničkim karakteristikama iz tenderske dokumentacije za Partiju 2 traženo je da postave kragne (gornji dio šarice) bude izrađen od juneće kože propisane debljine mekog opipa ili iz rupičastog tekstila.

Bonus video: