Za naftu sada jedan partner

Konzorcijum Marathona i OMV-a se povukao iz posla istraživanja nafte i gasa, kao i član drugog konzorcijuma, firma Mediterranean
71 pregleda 2 komentar(a)
Savjet za privatizaciju, Foto: Vlada Crne Gore
Savjet za privatizaciju, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.03.2016. 18:14h

Konzorcijum kompanija Marathon i OMV se povukao iz tendera za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Pismo da se povlači iz ovog posla poslala je i kompanija Mediterranean članica konzorcijuma sa firmom Energean.

To je navedeno u izvještaje o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte za perid od 1. jula do 31. decembra prošle godine koji je juče usvojila Vlada.

“Neophodno je definisati dalji status kompanije Energean, koja je i dalje zainteresovana za dodjelu ugovora na jednom od blokova ponuđenih na tenderu”, navedeno je u izvještaju.

Jedini preostali treći konzorcijum je Eni/Novatek sa kojim su, kako je navedeno, uspješno završeni pregovori i parafiran predlog ugovora o koncesiji.

“Ministarstvo ekonomije će početkom februara Vladi dostaviti predlog ugovora o koncesiji, nakon čega će ugovor dostaviti Skupštini Crne Gore na razmatranje”, navedeno je u izvještaju.

Predlog ugovora o koncesiji sa ovim konzorcijumom još nije poslat Vladi, iako se u izvještaju najavljuje da će to biti urađeno početkom februara.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na gradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, navedeno je da su nakon izbora ponude češke kompanije Škoda Praha započeti pregovori i finalizacija nacrta ugovora za realizaciju projekta. Ugovor za prvu fazu izradu glavnog projekta je usaglašen, ostalo je da Škoda Praha potvrdi cijenu izrade glavnog projekta.

“Ugovor za fazu gradnje objekta TE Pljevlja-II je usaglašen na nivou principa, a detalji će se usaglašavati tokom februara 2016. godine”, navedeno je u izvještaju.

Međutim detalji o izgradnji drugog bloka još nijesu usaglašeni.

Glavni problemi koje treba rješavati u narednom periodu su, kako se dodaje, usaglašavanje sporazuma o međudržavnoj saradnji Češke i Crne Gore, rješenje pitanja finansiranja projekta i strukture posebne firme namijenjene za realizaciju projekta. Ova druga dva uslova Vlada treba da riješi sa partnerom u Elektroprivredi, italijanskom kompanijom A2A koja i nije voljna da učestvuje u finansiranju ovog projekta.

Vlada je juče prihvatila zahtjev Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, da u skladu sa međudržavnim sporazumom njena državna kompanija Investment Corporation of Dubai u Crnoj Gori bude oslobođena plaćanja dažbina na prihode od dividendi, kamata i autorskih naknada koji nastaju u Crnoj Gori.

Radović i Krivokapić u Budvanskoj

Vlada je predložila da se za nova dva člana odbora direktora Budvanske rivijere izaberu diplomirani elektroinženjer Saša Radović i diplomirani pravnik Draško Krivokapić. U obrazloženju je navedeno da su oni imenovani "zbog isteka mandata članova odbora direktora". Njihov izbor treba da potvrdi Skupština akcionara koja je zakazana za sjutra.

Oni će zamijeniti uhapšenog direktora Političkog savjeta DPS-a Svetozara Marovića i Mirka Stanića, dosadašnjeg predstavnika Vlade iz SDP-a. Draško Krivokapić je predsjednik inicijativnog odbora Socijaldemokrata za Budvu.

Rad odbora direktora Budvanske rivijere blokiran je od sredine decembra kada je uhapšen Marović, ali i zbog toga što je u međuvremenu SDP napusti vlast, pa u Stanića Vlada više nije imala povjerenja. U odboru direktora nalazi se još predstavnik državnih fondova Ratko Vukotić i dva predstavnika manjinskih akcionara, pa Vlada bez dva svoja predstavnika nije imala većinu.

Bonus video: