Za napajanje Pljevalja 620.000 eura

„Ukupna vrijednost ove investicije je oko 202 hiljade eura, dok će nakon izgradnje objekata kvalitet napajanja biti poboljšan za preko 1,5 hiljada potrošača“, kazao je Golubović
139 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.06.2015. 12:26h

Realizacijom 12 investicionih projekata ukupne vrijednosti preko 620 hiljada eura, naponske prilike za oko 4,5 hiljada potrošača na području Oštine Pljevlja biće značajno poboljšane, saopšteno je iz Elektroprivreda (EPCG).

Najvrijedniji projekat koji se trenutno realizuje podrazumijeva, kako je navedeno, gradnju dvije trafostanice Hram Bogiševac u naselju Guke, sa postavljanjem visokonaponskih kablova i uklapanjem u niskonaponsku mrežu.

„Ukupna vrijednost ove investicije je oko 202 hiljade eura, dok će nakon izgradnje objekata kvalitet napajanja biti poboljšan za preko 1,5 hiljada potrošača“, kazao je rukovodilac Regiona Pljevlja, Šavnik i Žabljak, Igor Golubović.

On je naglasio da će u okviru ovog projekta biti izmješten i deset kilovoltni (kV) dalekovod koji jednim dijelom prolazi kroz gusto naseljeno područje.

U Kominima je, kako je dodao, u toku izgradnja trafostanice i postavljanje dva visokonaponska dalekovoda, čime će novoizgrađena trafostanica biti povezana u prsten sa dvije postojeće, Volođa i Guke, što će, kako je objasnio, povećati pouzdanost elektroenergetskih objekata.

Prema njegovim riječima, nakon realizacije ovog, 125 hiljada eura vrijednog projekta, oko hiljadu potrošača u Kominima i dijelu naselja Radosavac će imati stabilnije napajanje električnom energijom.

Golubović navodi da je i u Ševarima u toku izgradnja trafostanice, vrijednosti oko 66 hiljada eura, čije će puštanje u pogon značiti kvalitetnije napajanje za blizu 400 domaćinstava.

„Na seoskom području, konkretno u selima Milunići, Podborovi i Potkrajci u toku je izgradnja tri stubne trafostanice, čija vrijednost sa priključnim dalekovodima i uklapanjem u niskonaponsku mrežu, iznosi oko 108 hiljada eura“, podsjetio je Golubović.

Elektrodistribucija Pljevlja je, kako je naveo, od početka godine, završila i oko 30 hiljada euravrijednu rekonstrukciju niskonaponske mreže u naseljima Balibegovo Brdo i Kamen, gdje je kvalitet napajanja u prethodnom periodu značajno degradiran divljom gradnjom.

„U martu i aprilu u rad su puštene trafostanice Potrlica I i Potrlica II, a takođe je tokom ove godine izvršena i kompletna rekonstrukcija niskonaponske mreže u selu Odžak“, rekao je Golubović.

On je podsjetio da je raspisan tender za izbor najbolje ponude za nabavku radova na izgradnji podzemne niskonaponske mreže u naselju Potrlica, čija je procijenjena vrijednost oko 90 hiljada EUR.

„Dio ovogodišnjeg plana je i početak gradnje izlaznog kraka 35 kV dalekovoda iz trafostanice 35/10 kV Odžak, čime bi bilo obezbijeđeno pouzdanije napajanje za blizu 800 potrošača u selima na potezu od Pljevalja prema Kosanici, Maoču, Bobovu i Odžaku“, kazao je Golubović.

EPCG je 1. marta počela II fazu Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije, čija vrijednost iznosi 36 miliona eura, a u okviru kojeg će u pljevaljskoj Opštini do kraja septembra biti ugrađeno preko četiri hiljade novih multifukcionalnih brojila.

„Postignuti rezultati i opredjeljenje EPCG za kontinuirano investiranje u distributivni sistem, nas ohrabruju i garantuju našim potrošačima visok stepen kvaliteta i stabilnosti naponskih prilika u Pljevljima“, zaključio je Golubović.

Bonus video: