Za projekte iz oblasti saobraćaja i životne sredine 26 miliona eura

Kako se navodi iz tog resora, program je finansijski baziran na podršci Evropske unije u vidu bespovratnih sredstava od 22 miliona eura i kofinansiranje iz nacionalnog budžeta od 4 miliona eura. Obuhvata pet infrastrukturnih projekata iz oblasti željezničkog saobraćaja i zaštite životne sredine, odnosno upravljanje vodom i otpadnim vodama
0 komentar(a)
Virpazar, Foto: Jelena Jovanović
Virpazar, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 23.11.2016. 14:42h

Pet infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori iz oblasti saobraćaja i zaštite životne sredine biće finansirano sa 26 miliona, kroz Operativni program za regionalni razvoj (2012-2013), koji su struktuirale crnogorske institucije uz podršku eksperata Evropske unije, saopšteno je iz ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako se navodi iz tog resora, program je finansijski baziran na podršci Evropske unije u vidu bespovratnih sredstava od 22 miliona eura i kofinansiranje iz nacionalnog budžeta od 4 miliona eura. Obuhvata pet infrastrukturnih projekata iz oblasti željezničkog saobraćaja i zaštite životne sredine, odnosno upravljanje vodom i otpadnim vodama.

"Sredstva bi trebalo da budu utrošena na projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u opštini Berane, za sanaciju nesanitarnog odlagališta „Ćafe” u opštini Bar, za sanaciju nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka u opštini Cetinje, zatim za projektovanje i izgradnju nove elektro-vučne podstanice – Trebešica kao I za radove na sanaciji dijela pruge Virpazar-Sutomore u tunelu Sozina. Operativna struktura će u cilju podizanja svijesti građana i transparentnosti realizacije postojećih projekata organizovati terenske posjete lokacijama na kojima se isti izvode, konferencije za medije i veb sajt, koji će sadržati sve relevantne informacije o implementacionom toku", piše u saopštenju.

Za kraj, istaknuto je da operativnu strukturu (OS) za sprovođenje navedenih projekata čine Ministarstvo održivog razvoja i turizma koje je odgovorno za Operativni program i prioritetnu mjeru - Zaštita životne sredine, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva - odgovorno za prioritetnu mjeru – Saobraćaj I Direkcija javnih radova (DJR) zadužena za sprovođenje projekata i za upravljanje procedurom ugovaranja.

Bonus video: