Za uvoz vode potrošeno 7,4 miliona, izvoz 19 puta manji

Prema podacima Monstata u koje je agencija Mina-business imala uvid, u prvom kvartalu ove godine uvezeno je 917,8 hiljada eura vode
125 pregleda 0 komentar(a)
Flaširana voda, Foto: Luka Zeković
Flaširana voda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.06.2011. 10:05h

Crna Gora je, i pored toga što ima nekoliko fabrika za proizvodnju, prošle godine uvezla vodu u vrijednosti 7,4 miliona eura, dok je izvoz bio 19 puta manji i iznosio 384 hiljade eura.

Prema podacima Monstata u koje je agencija Mina-business imala uvid, u prvom kvartalu ove godine uvezeno je 917,8 hiljada eura vode, a izvezeno 18,5 puta manje, odnosno 49,2 hiljade.

Uvoz je uključivao prirodnu ili vještačku mineralnu, kao i gaziranu vodu. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nadležno je za proizvodnju vode, ali ne za vještačku mineralnu ili gaziranu vodu.

"Domaći proizvođači voda moraju se staviti u ravnopravan položaj sa uvoznicima"

Pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja za vodoprivredu Velizar Vojinović kazao je agenciji Mina-business da se domaći proizvođači voda moraju staviti u ravnopravan položaj sa uvoznicima.

On je objasnio da se moraju uključiti sve državne institucije koje su nadležne za tu problematiku da pomognu proizvođačima kako bi domaća voda bila konkurentnija i na crnogorskom i na stranom tržištu.

Analize u Crnoj Gori pa u Srbiji

Trebalo bi, kako je naglasio, utvrditi isti carinski tretman za domaće i strane proizvođače vode, jer kada se taj proizvod izvozi, crnogorski carinici za tri vrste vode istog proizvođača traže pojedinačnu analizu, a isto ih čeka i na granici sa Srbijom, što znatno usporava proceduru.

"Carinska zaštita domaćih proizvođača voda sada jako visoka"

"Kada naša voda izađe u Srbiju ponovo se rade sve anailze, jer oni ne priznaju naše, pa proizvođači plaćaju ležarinu za kamione i po 15 dana dok ne dobiju rezultate i dozvolu za uvoz", objasnio je Vojinović i dodao da se analize vode urađene u Srbiji kod nas smatraju validnim.

Iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili i da je carinska zaštita domaćih proizvođača voda sada jako visoka, jer za one zemlje koje nijesu potpisnice Sporazuma o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (CEFTA) čini 30 odsto ili deset centi po litru za uvoznike.

Potpisnice CEFTA sporazuma, s druge strane, imaju dogovorenu međusobnu nultu stopu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja za vodoprivredu Velizar Vojinović kazao je agenciji Mina-business da se domaći proizvođači voda moraju staviti u ravnopravan položaj sa uvoznicima

Bonus video: