Zaposlenima u CBCG uz feštu na "Knjazu" i koverta sa 500 eura

Za proslavu u podgoričkom restoranu izdvojeno je najmanje osam hiljada eura, a oko 370 službenika čašćeno je po gotovo prosječnu zaradu u Crnoj Gori
31182 pregleda 94 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2019. 20:09h

Dok 111.000 građana živi sa platom do 500 eura, službenici Centralne banke Crne Gore (CBCG) su taj iznos dobili kao čestitku za Novu godinu.

Prema podacima CBCG, u toj finansijskoj instituciji je posljednjeg dana oktobra radilo 372 službenika, što znači da je neto-iznos novogodišnjih nagrada iznosio 186.000 eura.

Nagrada je, saznaju “Vijesti”, zaposlenima u CBCG uplaćena 26. decembra.

Time je guverner Radoje Žugić ispunio obećanje dato zaposlenima tokom proslave uspješne 2019. godine, koja je prošle sedmice upriličena na Imanju Knjaz, u Podgorici.

Te večeri, tvrdi izvor “Vijesti”, podijeljeno je i 25 jubilarnih nagrada, sa iznosom ne manjim od 490 eura.

Izvor “Vijesti” iz CBCG tvrdi da je na proslavi bilo oko 300 zaposlenih, a da je ta institucija samo za hranu i piće potrošila više od 8.000 eura.

Uspješna poslovna godina obilježena je uz muzičare Darka Martinovića i Slavena Knezovića, ali iz Centralne banke nijesu saopštili koliko je taj ugođaj plaćen.

Nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa troškovima proslave, vrsti i iznosu dodijeljenih nagrada tokom svečanosti, kao ni kriterijumima shodno kojima su službenici nagrađivani.

Iz krovne finansijske institucije nijesu htjeli da odgovore ni na pitanje da li su i koliko nagrađeni svi službenici na kraju ove godine.

Zaposleni u CBCG i lani su nagrađeni sa po 500 eura pred praznike.

Taj iznos je mjesečna zarada većine zaposlenih u Crnoj Gori, što je nedavno pred poslanicima u Skupštini Crne Gore potvrdio i ministar finansija Darko Radunović.

Prema podacima koje je saopštio, svaki drugi zaposleni preživljava od plate koja iznosi do 400 eura.

Radunović je kazao da mu je Poreska uprava dostavila odgovore na postavljena pitanja, ističući da se radi o podacima zaposlenih za koje su poslodavci podnijeli izvještaje o obračunatim porezima i doprinosima za navedeni period.

Na pitanje poslanika koliko u Crnoj Gori ima zaposlenih koji primaju neto-zaradu do 250 eura, Radunović je kazao da ih je 59.753.

“Platu od 251 do 400 eura prima 33.920 zaposlenih. Od 401 do 500 eura platu prima 19.254 zaposlenih. Od 501 do 700 eura platu prima 27.285 zaposlenih”, kazao je tada Radunović.

On je istakao da neto-zaradu od 701 do 1.000 eura prima 13.557 zaposlenih u Crnoj Gori.

“Preko 1.000 eura platu prima 10.112 zaposlenih”, kazao je Radunović.

Prema Godišnjem izvještaju o radu CBCG za 2018. godinu, ta finansijska institucija ostvarila je neto-dobit od 3,57 miliona eura. U tom dokumentu još stoji i da su “troškovi zaposlenih (bruto-zarade, druga primanja, naknade povećanih troškova zaposlenih, ostali troškovi zaposlenih) iznosili su 7,99 miliona eura”, i da su bili veći su od planiranih za 2,10 odsto “na nivou su izvršenja za prethodnu godinu”.

“Vijesti” su više puta objavile da je prosječna plata u CBCG gotovo duplo veća od prosječne u Crnoj Gori.

Kada se neto-iznosu dodaju obavezni porezi i doprinosi, dolazi se do cifre od oko 7,5 miliona eura, koliko je CBCG izdvajala prošle godine za bruto-zarade.

U taj iznos nijesu uračunati neki drugi benefiti, koje zaposleni u CBCG ostvaruju po osnovu Kolektivnog ugovora iz 2014.

Kolektivni ugovor predviđa, između ostalog, i povećanje zarade za magistarsku i titulu doktora nauka od pet, odnosno 10 odsto.

“Vijesti” su sredinom 2019. objavile je samo za oko 50 magistratura u CBCG i desetak doktorata u 2018. izdvojeno 60.000 eura neto.

Djeca i rođaci visokih funkcionera rade u banci

U CBCG su, izvještavali su mediji u više navrata, zaposlena djeca i bliski rođaci visokih aktuelnih i bivših državnih funkcionera.

U CBCG radi kćerka premijera Duška Markovića, kćerke bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića - Tatjana Vujanović Vuksanović i Nina Vujanović, snaha nekadašnjeg šefa diplomatije Milana Roćena, kćerka Slavoljuba Stijepovića, sin člana Senata DRI Zorana Jelića, kćerka potpredsjednika Vlade Rafeta Husovića...

U CBCG su zaposleni i bliski rođaci guvernera Žugića - sestrić, sestričina, snaha...

Bonus video: