Zavod tvrdi da je u Tivtu lani smanjena nezaposlenost

Šminkaju statistiku brisanjem sa evidencije onih koji kasne sa obnovom prijave o nezaposlenosti
601 pregleda 0 komentar(a)
Oko 400 sezonaca prošle godine se vratilo na evidenciju Zavoda: Tivat
Oko 400 sezonaca prošle godine se vratilo na evidenciju Zavoda: Tivat

Broj nezaposlenih na evidenciji biroa rada u Tivtu na zadnji dan prošle godine bio je za čak 26,5 odsto manji od broja nezaposlenih u odnosu na uporedni godišnji period. Prošlu godinu Biro rada u Tivtu je završio sa ukupno 576 nezaposlenih na svojoj evidenciji, dok je godinu ranije posao zvanično tražilo 784 žitelja najmanje opštine u Boki. To su podaci iz Informacije o stanju u oblasti zapošljavanja u opštini Tivat u 2018.godinu.

Dokument je pripremio Zavod za zapošljavanje (područna jedinica Herceg Novi) za odbornike na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta u Tivtu koja će se održati krajem mjeseca.

Međutim, naizgled impozantan uspjeh u smanjenju broja nezaposlenih u Tivtu, Zavod za zapošljavanje, na čijem je čelu Suljo Mustafić (BS), nije postigao nalazeći tim ljudima prave poslove, već koristeći svaku priliku da osobe koje preko Biroa rada traže zaposlenje, administrativno izbriše sa svoje evidencije i na tak način „našminka statistiku“.

„Ako kasniš samo jedan dan sa obnovom prijave na Biroa rada, a što se radi svaka dva mjeseca, odmah te izbrišu sa evidencije i ti si za njih riješen problem“, kaže za „Vijesti“ jedan visokoobrazovani Tivćanin koji od gubitka radnog mjesta u nekadašnjem vojnom brodogradilištu Arsenal 2007. godine još ne uspijeva da nađe zaposlenje u gradu koji, po tvrdnjama vlasti, doživljava ekonomski procvat zahvaljujući velikim stranim investitorima, što ovdje grade marine i rizorte.

Da se statistika u oblasti ekomonije i zapošljavanja u Tivtu administrativnim metodama šminka da izgleda bolje, pokazuje i podatak iz informacije Zavoda za tivatske odbornike, da je lani u tom gradu oglašeno ukupno 1.928 slobodnih radnih mijesta. To je za samo četiri odsto više nego 2017. godine. Istovremeno je, prema tvrdnjama Biroa rada Tivat, sa tako malim porastom broja oglašenih slobodnih radnih mjesta, broj nezaposlenih u toj opštini lani pao za čak 26,5 odsto, što ne djeluje ni najmanje logično.

Zaključak o zapravo lošim efektima u zapošljavanju tokom 2018. godine u Tivtu, dobija na snazi dodatnom analizom podataka o strukturi oglašenih slobodnih radnih mjesta – njih samo 77 ili četiri odsto su bila za zapošljavanje na neodređeno vrijeme, 1.225 ili čak 63,5 odsto su bila za određeno vrijeme, a 597 ili 31 odsto za sezonske poslove. Poslodavci su pritom u čak 59 odsto slučajeva, tražili zaposlene sa IV stepenom stručnosti, a u 29 odsto slučajeva potpuno nekvalifikovanu radnu snagu, što znači da u Tivtu za iole obrazovanije kadrove sa akademskim diplomama, koji nisu zainteresovani za „krpu, tacnu i metlu“ u ovdašnjim turističkim rizortima, teško da može biti hljeba. Zavod za zapošljavanje dalje tvrdi da je preko Biroa rada Tivat lani zaposleno 619 ljudi sa njegove evidencije, ali je na kraju 2018. godine zvanično na spisku bilo „samo“ 208 manje nezaposlenih.To znači da se preko 400 nezaposlenih Tivćana, kada su tokom godine završili sezonsko ili radno angažovanje na određeno vrijeme, zapravo vratilo na Biro rada. S.L.

Bonus video: