Zeković: Poslodavci u Crnoj Gori najoporezovaniji u regionu

Potpredsjednik SDP-a podsjeća da je ta partija prije četiri mjeseca u skupštinsku proceduru predala predlog zakona kojim bi se značajno smanjila stopa oprezivanja bruto plata, sa sadašnjih 67% na 55% na iznos neto zarade.
650 pregleda 2 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: Zoran Đurić
Bojan Zeković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.10.2019. 16:37h

Dok se sve zemlje regije i Evrope utrkuju koja je će ponuditi bolje uslove, niže poreze, veće plate i povećati minimalnu zaradu, naša vlast se uspavljuje u zemlji blagostanja sa drugog dnevnika državne televizije, ocijenio je Bojan Zeković, potpredsjednik SDP-a.

On je naveo da su poslodavci u Crnoj Gori najporezovanjiji u regionu, time i najmanje konkuretni, pa ne čudi podatak da je pokrivenost uvoza izvozom samo 15-tak odsto.

"Vlada Sjeverne Makedonije je uvela mjeru da ko god poveća platu za 100 eura, na taj iznos neće plaćati poreze i doprinose. Vlada Srbije smanjuje ukupne poreze i doprinose od 1.1.2020, dok istovremeno povećava minimalnu platu na 258 eura. Slično rade i Hrvatska, Rumunija, Slovenija, Poljska, Slovačka, Mađarska i ostale zemlje EU, na taj način pokušavajući da smanje odlazak stanovnika iz tih zemalja. Umjesto toga, Vlada je povećavala akcize, PDV i cijenu električne energije i time dovela do pada životnog standarda za 2.8% u protekloj godini, dok je kumunativna inflacija u periodu od kad su plate i penzije zamrznute dostigla preko 15%, odnosno, za toliko se živi gore u Crnoj Gori u odnosu na period prije 5-6 godina", piše u saopštenju Zekovića.

Podsjeća da je SDP prije četiri mjeseca u skupštinsku proceduru predala predlog zakona kojim bi se značajno smanjila stopa oprezivanja bruto plata, sa sadašnjih 67% na 55% na iznos neto zarade.

"Na žalost, vladajuća većina je do sada dva puta odbila da stavi taj predlog na dnevni red zasijedanja. Taj zakon je dio reforomskog paketa zakona koji SDP predlaže u Skupštini, a kojim bi se značajno smanjila poreska opterećenja na zarade, povećala minimalna zarada na 250 eura i smanjili iznosi PDV-a na elektricnu energiju i akciza na gorivo."

Zaković zaključuje da su mjere koje predlaže SDP upravo na fonu ovih predloga i paket reformskih zakona koji unaprjeđuju standard građana će njihovi poslanici opet predložiti na prvoj narednoj sjednici Skupštine Crne Gore.

Bonus video: