ŽICG i Telekom Srbije postavili kabl vrijedan 15 miliona

Postavljanje enegretskog kabla je preduslov za postavljanje video nadzora duž cijele pruge od Bara do Vrbnice.
53 pregleda 0 komentar(a)
Željeznica, Foto: Arhiva Vijesti
Željeznica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.04.2011. 10:25h

Željeznička infrastruktura Crne Gore i Telekom Srbije postavili su optički i energetski kabl, vrijednosti preko 15 miliona eura.

Projekat se realizuje putem zajedničkog ulaganja Željezničke infrastrukture Crne Gore i Telekoma Srbije.

"Projekat postavljanje optičkog i energetskog kabla duž pruge od Bara do Vrbnice, rezultat je Ugovora o zajedničkom ulaganju između Telekoma Srbije i Željezničke infrastrukture Crne Gore", saopšteno je iz ŽICG.

Korak do video nadzora

Predsjednik Odbora direktora ŽICG, Zarija Franović, kazao je da će realizacijom projekta Željeznička infrastruktura biti vlasnik cjelokupnog energetskog kabla, kao i vlasnik 72 vlakna, odnosno 50 odsto optičkog.

"Benefiti realizacije pomenutog projekta su višestruki i mogu se posmatrati sa više aspekata. Postavljanjem enegretskog kabla, stvorili smo neophodne preduslove za planiranu realizaciju veoma značajnog projekta video nadzora duž cijele pruge od Bara do Vrbnice", naveo je Franović.

Postavljanjem i eksploatacijom vlakana iz optičkog kabla, koji će biti dovedeni do svake stanice, ukrsnice i kućice putnog prelaza, stvoriće će se uslovi za modernizaciju i realizaciju svih razvojnih projekata u okviru Željezničke infrastrukture, smatra Franović.

Na taj način, kako je dodao, dobija se jedan od najsavremenijih sistema nadzora pruge koji će značajno doprinijeti modernizovanju željezničke infrastrukture, ali i podizanju stepena sigurnosti i bezbjednosti na njoj.

"Sa druge strane, postavljanje optičkog kabla je veoma značajan resurs za našu kompaniju. Shodno pomenutom Ugovoru o zajedničkom ulaganju Željeznička infrastruktura Crne Gore će imati 72 optička vlakna koji se mogu eksploatisati na razne načine", kazao je Franović.

Novi prihodi

S obzirom na, kako je rekao, veoma brzo napredovanje tehnike i tehnologije, ŽICG će imati mogućnost eksploatacije i iznajmljivanja vlakana za potrebe telekomunikacionih usluga, prije svega za emitere kablovke televizije, davaoce internet usluga i slično.

Na taj način će Željeznička infrastruktura ostvarivati značajne prihode po ovom osnovu.

"Postavljanjem i eksploatacijom vlakana iz optičkog kabla, koji će biti dovedeni do svake stanice, ukrsnice i kućice putnog prelaza, stvoriće će se uslovi za modernizaciju i realizaciju svih razvojnih projekata u okviru Željezničke infrastrukture", smatra Franović.

Prema njegovim riječima, za cijelu Crnu Goru ovaj projekat ima pozitivne efekte, od prihoda koje je državni budžet imao od njegove realizacije, zapošljavanja radne snage do crnogorskih firmi koje su u ovom veliko projektu učestvovale.

"Ovako veliki projekat je iziskivao brojne aktivnosti koje su imale multiplikativne efekte na brojne djelatnosti u Crnoj Gori. Cijenimo veoma značajnim i činjenicu da će po završetku radova, Telekom Srbije plaćati naknadu za korišćenje željezničke infrastrukture, kao i to da će imovina ŽICG biti uvećana za preko osam miliona eura", saopštio.

Bonus video: