Zvaničnike ne brinu kritike Evropske komisije

Iz EK su ukazali da su u oblasti javnih nabavki potrebni dodatni napori za sprečavanje korupcije tokom ciklusa nabavke
0 komentar(a)
Mersad Mujević, Foto: Savo Prelević
Mersad Mujević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2016. 20:24h

Crnogorski zvaničnici iz sistema javnih nabavki nijesu zabrinuti zbog ocjena Evropske komisije u ovoj oblasti, čak tvrde da je ostvaren vidan napredak.

U novom izvještaju EK za Crnu Goru ukazano je da su u oblasti javnih nabavki “potrebni dodatni napori za sprečavanje korupcije tokom ciklusa nabavke”.

EK navodi, takođe, da je Crna Gora umjereno spremna u ovoj oblasti. Ukazano je da pravila EU osiguravaju da su javne nabavke robe, usluga i radova u bilo kojoj državi članici transparentne i otvorene za sve kompanije iz EU, da se sprovode na bazi nediskriminacije i jednakog tretmana”.

Direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević ističe da Izvještaj EK o javnim nabavkama za 2016. smatra veoma pozitivnim i usmjeravajućim, čemu svjedoči, kako tvrdi, „ocjena permanentnog napretka u ispunjavanju kriterijuma iz Poglavlja 5 koje su apsolvirane u istom“.

Mujević tvrdi da je postupak nabavki generalno transparentan

„Sa početkom implementacije nove Strategije javnih nabavki za period 2016-2020. ostvaren je napredak. U toku izvještajnog perioda, revidirani su određeni pravilnici o standardnim obrascima i potkriterijumima za odabir najbolje ponude. Poboljšan je kapacitet naručilaca da upravljaju procesima javnih nabavki. Planiranje, priprema i implementacija javnih nabavki generalno je u skladu sa principima transparentnosti i efikasnosti”, navodi Mujević. Dodaje da je nastavljeno poboljšanje kapaciteta Uprave u promovisanju i sprovođenju propisa o javnim nabavkama i monitoringa tržišta javnih nabavki.

On je istakao da se sertifikacija i program obuke u javnim nabavkama ažuriraju svake kalendarske godine.

“Uspostavljen je regulatorni i institucionalni okvir vezan za mehanizme integriteta i sukoba interesa u javnim nabavkama. Usvojen je Pravilnik o metodologiji analize rizika u vršenju kontrole u postupcima javnih nabavki što predstavlja veoma pozitivan razvoj događaja u politici javnih nabavki u Crnoj Gori“, tvrdi Mujević.

Kaže da doživljava Izvještaj EK kao koristan putokaz u kojem pravcu treba nastaviti rad na reformama u ovoj veoma zahtjevnoj oblasti.

Dodaje da je napomenuto da Crna Gora treba da istraje u reformama i da u skladu sa Akcionim planom iz Strategije u narednom periodu uloži dodatne napore na jačanju kapaciteta za implementaciju, sprovođenje i sprečavanje korupcije u toku ciklusa nabavki.

„Jedan ciklus u suštini čini aktivnosti koje počinju planiranje nabavki a završavaju upravljanje, odnosno, realizacija ugovora. Crna Gora je razvila kapacitete kroz instituciju Inspektorata za javne nabavke pri Upravi za inspekcijske poslove, gdje relevantna statistika ukazuje na dobar rad vezan za sve faze ciklusa javne nabavke. Pored institucije imamo i smjernice kako i na koji način se ovo radi i sprovodi u praksi“, kazao je Mujević.

Ukupna ugovorena vrijednost javnih nabavki u Crnoj Gori za 2015. godinu iznosila je 428.890.701 euro, za trećinu više nego 2014.

Udio ukupne ugovorene vrijednosti javnih nabavki u BDP za period od 2011. do 2015. kreće se od 8,3 odsto u 2013. do 11,89 odsto u 2015.

Živković: Kod Komisije je sve javno i transparentno

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki Zoran Živković kaže da oni nijesu adresa da komentarišu i prate EU izvještaje, nego Uprava za javne nabavke.

„Mi smo organ koji je kontrolni radi pravne zaštite u postupcima javnih nabavki. Kod nas je sve javno i transparentno, a svaka se odluka može vidjeti na sajtu“, naveo je Živković.

On je napomenuo da je u toku izrada novog Zakona o javnim nabavkama od kojeg očekuju da će otkloniti neka sadašnja loša rješenja u regulativi.

Bonus video: