ZZZCG odobrio grant šemu: Skoro 1,5 miliona eura bespovratnog novca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Grant je dobilo 15 poslodavaca iz realnog i 16 iz nevladinog sektora što znači da je njihovo učešće, za razliku od minulih godina, sada gotovo izjednačeno
175 pregleda 0 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, pres, Foto: ZZZCG
Zavod za zapošljavanje, pres, Foto: ZZZCG
Ažurirano: 16.11.2018. 16:18h

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) odobrio je grant šemu, u iznosu od skoro 1,5 miliona eura bespovratnog novca za finansiranje projekata zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Kako su naveli iz ZZZCG novim grantom, koji predstavlja još jedan zamajac u oblasti profesionalne rehabilitacije, omogućeno je finansiranje 31 projektne ideje.

Direktor zavoda za zapošljavanje, Suljo Mustafić, sa korisnicima granta, danas je potpisao ugovore u iznosu od 1,424.822 eura.

Grant je dobilo 15 poslodavaca iz realnog i 16 iz nevladinog sektora što znači da je njihovo učešće, za razliku od minulih godina, sada gotovo izjednačeno.

"Raduje podatak da je došlo do promjene svijesti kod kod realnog sektora ne samo za odobravanje bespovratnih sredstava, nego i u korišćenju subvencija pri zapošljavanju lica sa invaliditetom", kazao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, javnim pozivom je, kao očekivani rezultat, predviđeno uključivanje najmanje 180 osoba sa invaliditetom u projektne aktivnosti, zaposlenje 60 odsto učesnika u toku trajanja projekta i realizacija najmanje 30 odsto projekata koji za rezultat imaju zapošljavanje nakon završetka projekta.

"Shodno planiranim aktivnostima i rezultatima projekata, čije je finansiranje odobrio Upravni odbor Zavoda, kroz projekte će biti uključeno 220 lica sa invaliditetom, od čega će 172 biti zaposleno tokom trajanja projekta, a 65 nakon završetka projekta, u najkraćem trajanju od šest mjeseci", precizirao je Mustafić.

On je naveo da, od ukupnog broja projekata predloženih za finansiranje, 93,55 odsto imaju za rezultat zapošljavanje nakon završetka projekta.

"Dakle, pozitivni pomaci su vidljivi jer je očigledno da raste interesovanje poslodavaca za zapošljavanjem ove kategorije građana. Planirane aktivnosti projekata koje će se relizovati tokom ove i naredne godine, ukazuju na to da će se nadmašiti očekivani rezultati ovog javnog poziva", rekao je Mustafić.

On je kazao da se na evidenciji ZZZ nalazi 8.096 osoba sa invaliditetom.

U Crnoj Gori je, kako je dodao, zaposleno 615 osoba sa invaliditetom, kod 400 poslodavca koji ostvaruju pravo na subvenviju zarade.

Kako je rekao Mustafić, od tih 615 osoba sa invaliditetom, njih 368 je zaposleno na neodređeno vrijeme.

"Visok nivo nezaposlenosti osoba sa invaliditetom nametnuo je potrebu da se novac za finansiranje grant šema usmjere na realizaciju onih programa i aktivnosti koje će rezultirati povećanjem zapošljivosti tih osoba, kako bi im se omogućio samostalan i dostojanstven život", rekao je Mustafić.

Zato je, smatra on, nadležna Komisija, prilikom izbora projekata za finansiranje grant šema, posebnu pažnju i akcenat stavila na najuspješnije i najodrživije predloge projekata.

"Samim tim, realizacijom potpisanih ugovora planira se otvaranje novih i održivih radnih mjesta, čime će se na dugoročnom planu riješti pitanje nezaposlenosti uključenih lica sa invaliditetom", naveo je Mustafić.

On je ponovio apel poslodavcima da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, koristeći povoljnosti koje im nudi država.

Pojašnjavajući šta misli pod povoljnosti za poslodavce, rekao je da tu prije svega misli da zapošljavaju osobe sa invaliditetom za koje mogu koristiti subvencije Fonda, koji funkcioniše u okviru Zavoda, a samim tim se oslobađaju plaćanja posebnog doprinosa Fondu.

"Osim toga, takvim djelovanjem, svi zajedno se oslobađamo ustaljenih predrasuda da te osobe nisu za radni angažman. Naprotiv, među njima su brojni koji žele da rade, da se dokazuju, shodno afinitetima i mogućnostima", smatra Mustafić.

Kako je naveo, to je sedmi javni poziv, koji je Zavod objavio od donošenja Pravilnika koji uređuje tu oblast.

"Do sada je izdvojeno devet miliona EUR za finansiranje projekata koji doprinose unapređenju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju lica sa invaliditetom", zaključio je Mustafić.

Bonus video: