Francuska pokrenula istragu, Reno: Naša vozila nemaju softver za varanje - Vijesti.me
PALE AKCIJE PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA

Francuska pokrenula istragu, Reno: Naša vozila nemaju softver za varanje

Iz kancelarije tužilaštva u Parizu saopšteno je da su tri sudije otvorile istragu, kojom će ispitati praksu Renoa vezanu za izduvne gasove, kao i da li su "proizvodili robu koja je opasna po ljudsko zdravlje"

Reno
Reno (Foto: Beta-AP)

Reagujući na informaciju da su Francuske vlasti počele istragu, kompanija Reno je danas u saopštenju insisistirao da njihova dizel vozila nemaju softver za varanje na testovima emisije izduvnih gasova.

U saopštenju se kaže da se Reno, čije su dionice već pale na svjetskom tržištu, pridržava svih francuskih i evropskih zakona.

Iz kancelarije tužilaštva u Parizu saopšteno je da su tri sudije otvorile istragu, kojom će ispitati  praksu Renoa vezanu za izduvne gasove, kao i da li su "proizvodili robu koja je opasna po ljudsko zdravlje." 

Ova istraga otvorena je nakon preliminarne istrage Odjeljenja za prevare Ministarstva ekonomije, čiji su rezultati predati tužilaštvu u novembru.

Francuske vlasti su pretražile prostorije kompanije Reno, jer je prošle godine otkriveno da je Folksvagen koristio softver za lažiranje rezultata testa emisije izduvnih gasova u Americi. 

Reno je 2016. godine povukao 15 hiljada vozila zbog toga što su emitovala povišene nivoe štetnih gasova, ali je kompanija insistirala da nije namjerno učinila ništa loše. 

Izvršni direktor Reno-Nisana Karlos Gosn (Carlos Ghosn) rekao je da će uprkos skandalu s Folksvagenom, Reno nastaviti da razvija dizel tehnologiju, posebno za džipove i druge skuplje modele.

Francusko tužilaštvo odvojeno istražuje Folksvagen.


Najčitanije iz sekcije Vijesti