Gdje duva najjači vjetar, koje mjesto na Zemlji je najsuvlje...?

217 pregleda 4 komentar(a)
Antarktik, Foto: Reuters
Antarktik, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2016. 18:51h

Ako ste se pitali gdje duva najjači vjetar, zašto u nekim oblastima nema čak ni cijanobakterija i po čemu je specifična lokacija "Point Nemo" u južnom Pacifiku - upoznajte neke od planetarnih ekstrema:

Najniža i najviša izmjerena temperatura na Zemlji

Antarktik je pun ekstrema. Tamo je zabilježena i najniža temperatura na planeti. Na istočnoj anatarktičkoj visoravni nalazi se greben u čijim se šupljinama tokom vedrih i hladnih noći temperatura može spustiti i ispod -92 stepena Celzijusa.

Nacionalni park Dolina smrti u Kaliforniji je najtoplije mjesto na planeti. Najviša temperatura izmjerena 10. jula 1913. godine iznosila je 56,67 stepeni Celzijusa.

Najsuvlje mjesto na Zemlji

Pustinja Atakama u Čileu vjerovatno je najsuvlje mjesto na Zemlji.

Iako se u nekim područjima Atakame mogu naći kaktusi, veći dio pustinje nema nikakvu vegetaciju, pa čak ni cijanobakterije - zelene fotosintetičke mikroorganizme koji se mogu naći u drugim pustinjama, uglavnom pod stijenama.

Najsnažniji vjetar

Poznat po nestabilnom i nepredvidivom vremenu, Mont Vašington, najviši vrh na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, posjeduje rekord za najjaču brzinu vjetra ikada izmjerenu.

Brzina od čak 372 km/č u izmjerena je po podne, 12. aprila 1934.

Najdublja tačka u okeanu

Marijanski rov u zapadnom Pacifiku ima 10.971 metar dubine i predstavlja najdublje mjesto u okeanu. Ako bismo u ovaj rov hipotetički „ubacili" Mont Everest, iznad vrha ostalo bi mnogo metara vode.

Najudaljeniji od kopna i od mora

U sjevernoj Kini nalazi se najudaljenija tačka od mora poznata kao „Evroazijski pol nedostupnosti", udaljena 2.500 kilometara od najbližeg okeana.

Tačka na planeti koja je pak najudaljenija od najbližeg kopna, poznata je kao „Point Nemo" i nalazi se u južnom Pacifiku.

Udaljena je nešto više od 2500 kilometara od najbližeg kopna.

Ni „Point Nemo" ni „Evroazijski pol nedostupnosti" nisu naseljeni ljudima.

RTS

Bonus video: