Gugl daje 27 miliona eura za inovativne medijske projekate u Evropi

Kao primjer nagrađenih projekata naveo je sajt "eldiario.es" koji predlaže novi sistem aktivnog finansiranja članaka, i startap kompaniju Spektrm koja je razvila sistem vještačke inteligencije da pomogne urednicima da pruže svojim čitaocima personalizovane sadržaje preko poruka
0 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2016. 20:28h

Direktror Gugla (Google) Sundar Pičai objavio je danas u Parizu da je izabrano 128 inovativnih medijskih projekata iz 23 evropske zemlje koji će dobiti pomoć Gugla u ukupnoj vrijednosti od 27 miliona eura.

Te subvencije dodjeljuje novi Guglov fond osnovan u oktobru "Didžital njus inišativ" (Digital News Initiative) koji ima 159 miliona eura za finansiranje inovativnih digitalnih projekata u evropskim medijima.

Kompletan spisak prve grupe nagrađenih projekata biće uskoro objavljen na vebsajtu Gugla.

Među izabranim je projekat agencije Frans pres za stvaranje interaktivne platforme kompjuterskih slika za mobilne telefone, naveo je Frans pres. Ta platforma koja će moći da se koristi na vebsajtovima i na mobilnim telefonima namijenjena klijentima agencije Frans pres širom svijeta.

Direktor Gugla je govorio studentima fakulteta političkih nauka Sians Po (Sciences Po) u Parizu. Kao primjer nagrađenih projekata naveo je španski sajt "eldiario.es" koji predlaže novi sistem aktivnog finansiranja članaka, i njemačku startap kompaniju Spektrm (Spectrm) koja je razvila sistem vještačke inteligencije da pomogne urednicima da pruže svojim čitaocima personalizovane sadržaje preko poruka.

Od dodijeljenih sredstava, 4,9 miliona je dato njemačkim projektima, 2,5 miliona španskim, 2,8 miliona britanskim i po 2,3 miliona francuskim i belgijskim.

Bonus video: