"Gugl" nagrađuje hakovanje svog sistema

Najveća vjerovatnoća je da nekoliko hakera u jednom trenutku naruši sistem i tako zaradi po 100.000 dolara svako ili po 150.000 dolara
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 21:21h

Gugl je toliko siguran u bezbjednost Chrome OS-a da nudi 314.159 dolara onom ko uspješno hakuje taj sistem.

Na ovogodišnjem takmičenju hakera Pwnium, nagrada je aluzija na broj “pi”, koji intrigira matematičare već hiljadama godina.

Ranije je ovaj gigant nudio nagradu od milion i dva miliona dolara onima koji bi hakovali njihove sisteme.

Pwnium je počeo prošle godine kao alternativa Pwn2Own takmičenju

Najveća vjerovatnoća je da nekoliko hakera u jednom trenutku naruši sistem i tako zaradi po 100.000 dolara svako ili po 150.000 dolara, ukoliko njihov “napad” preživi i rebutovanje sistema.

Da bi nagrada bila isplaćena, haker mora napasti preko interneta na osnovnom modelu Samsung 550 Chromebook-a sa Wi-Fi konekcijom.

“Vjerujemo da ova velika nagrada reflektuje izazov kakav je Chrome OS u poređenju sa tradicionalnim operativnim sistemima”, kaže Kris Evans, programer Gugl Chrome.

Za neke je promjena dobrodošla

Ranija takmičenja – CanSecWest 2012. i Hack in the Box – bila su fokusirana na rušenje pretraživača Chrome, ali ne i istoimenog operativnog sistema.

Za Pwnium takmičari mogu da sakriju svoje prave identitete

Pwnium je počeo prošle godine kao alternativa Pwn2Own takmičenju.

Za neke komercijalne hakere koji prodaju tajne najvećim igračima u IT svetu, ova promjena je dobrodošla, budući da je Pwn2Own promijenio pravila tako da hakeri više ne moraju da demonstriraju svoje metode.

Za Pwnium takmičari mogu da sakriju svoje prave identitete. Jedan tinejdžer koji se predstavlja kao Pinkie Pie osvaja iz godine u godinu po 60.000 dolara.

Iako Gugl Chrome OS naziva najsigurnijim operativnim sistemom na tržištu, njegov udio je tako mali da se još nije susreo sa pravim testom.

Bonus video: