Herceg Novi: Oko 200 slučajeva štete, 260 litara kiše po kvadratu

Tokom predvečerja, izbila su tri manja požara na Savini i Igalu zbog problema sa instalacijama. Vatrogasci su očekivali takvu situaciju pa su brzo reagovali jer je jedno vozilo stalno u pokretu
624 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi nevrijeme, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi nevrijeme, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.11.2018. 16:05h

Oko 200 Novljana zatražilo je pomoć zbog štete nastale kao posljedica nevremena koje od sinoć vlada hercegnovskom rivijerom, ali je situacija na terenu bolja nego što je bila danas do 16 sati, kazao je načelnik službe zaštite i spašavanja Zlatko Ćirović.

Kiša koja od sinoć pada u Herceg Novom, uzrokovala je izlivanje kanala i odvoda na saobraćajnice i javne površine, a voda je prodrla u private kuće, stambene i privredne objekte i školu.

JWPlayer video mesto

Do 19 sati palo je 260 litara kiše po metru kvadratnom, a najveće količine – 54 litra po kvadratnom metru palo je između 13 i 14 sati.

Tokom predvečerja, izbila su tri manja požara na Savini i Igalu zbog problema sa instalacijama. Vatrogasci su očekivali takvu situaciju pa su brzo reagovali jer je jedno vozilo stalno u pokretu.

Ćirović kaže da su svi odvodi prije kiše bili očišćeni, ali su se na terenu uvjerili da ima čak betonskih prepreka, u koritima potoka u Bijeloj, na Igalu, koje su neodgovorni investitori ogradili zbog svojih sitnih potreba.

O tome će, kaže Ćirović još biti riječi sastancima tima za vanredne situacije, i to će se morati rješavati.

Još uvijek stižu pozivi za pomoć, naročito iz Bijele, Zelenike i Igala. Pripadnici Službe zaštite i spasavanja spremni su da reaguju i tokom noći, ako za tim bude potrebe.

JWPlayer video mesto

JWPlayer video mesto

Voda je prodrla u tri učionice i kino salu Osnovne škole "Orjenski bataljon", u zgrade kod Brodogradilišta i zgrade solidarnosti u Bijeloj.

Poplavljene su prostorije u hotelu Palmon bay u Igalu, marketu Franca u Igalu, prostorije u zgradi Opštine, tri konobe u Igalu.

JWPlayer video mesto

U Bijeloj su dva opborena stable pala na magistralu kod Dječijeg doma Mladost i vile Mireli. Vjetar je oborio i jedno stablo u Baošićima.Na putevima ima odrona. Na rivijeri je povremeno nestajala struja.

Poplavljen je kružni tok u Meljinama i Jadranska magistrala i lokalni putevi. Niz skale u Starom gradu i u centru pretvoreni su u vodopade, a glavni trg u jezero.

Vodostaji potoka u Bijeloj, Zelenici, Herceg Novom i Igalu su izuzetno visoki, kao i novo rijeke Sutorine koja je “došla” do visine mosta u blizini stadiona Solila. Potopljeno je nekoliko barki na ušću rijeke.

Na terenu su ekipe Službe zaštite i spasavanja, Komunalno stambenog preduzeća i Čistoće i pomažu u saniranju posljedica od nevremena.

Zamućen Kumborski tjesnac

Današnje nevrijeme pokazalo je i prve vidljive poljedice nasipanja zemlje u kumborskom tjesnacu. Podsjećamo da se sa gradilišta Portonovi u Kumboru duže od tri mjeseca brodovima istovaruje zemlja, pijesak i mulj u kumborski tjesnac. Odnedavno se i kamioni mikseri angažovani na gradilištu firme Carine u neposrednoj blizini Poronovog, peru na obali i sadržaj spiraju u more.

Iz firme Azmont koja gradi luksuzni turistički kompleks Portonovi su nedavno izjavili da radove izvode u sklopu uređenja obale po izdatom odobrenju i da se pridržavaju svih zakonskih propisa i slijede preporuke iz elaborata koji je dobio saglasnost nadležnih organa.

Dr Ljubo Radojičić, koji je doktorirao na prirodnim i ljekovitim faktorima primorja Crne Gore upozorava da svako nasipanje zemlje u more izaziva promjene na lokalnom ekosistemu, mijenja vizure obale i smanjuje akvatorijum. Nasuta zemlja zbog aktivnosti mora, valova i brzih strujanja, izaziva zamućenje kakvo je u kumborskom tjesnacu vidljivo danas.

Galerija

Bonus video: