I Hrvati na globalnom tržištu softvera: Klijenti Toshiba i BBC

Hrvatski Wall of Tweets, servis koji omogućava prikaz tvitova na velikom ekranu, u realnom vremenu, našao se na Sajmu CES 2012, gdje ga je za svoju prezentaciju iskoristila kompanija Toshiba
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 17:29h

Nakon što je stigla super vijest iz Srbije, da je ta država u prošloj godini zaradila više od izvoza softvera nego od izvoza malina, stižu dobre vijesti i iz susjedne Hrvatske.

Hrvatski Wall of Tweets, servis koji omogućava prikaz tvitova na velikom ekranu, u realnom vremenu, našao se na Sajmu CES 2012, gdje ga je za svoju prezentaciju iskoristila kompanija Toshiba.

Osim toga, BBC medijska kuća će isti servis iskoristiti na centralnoj debati Svjetskog ekonomskog foruma koju će u Davosu, krajem januara, voditi poznati novinar i voditelj Nik Gowing.

Integracijom društvene mreže Twitter i drugih sadržaja kao što su foto-servisi Flickr, Instagram i TwitPic te geolokacijskog servisa Foursquare, kompanija UX Passion, koja je razvila servis, nastavlja da razvija proizvod i jača prisutnost i interakciju sa korisnicima.

Servis Wall of Tweets je, piše Gadgeterija.org, do sada "uhvatio" više od 1,2 miliona tvitova, za klijente kao što su Svjetski ekonomski forum, za konferencije u Davosu, India Summit i Middle East Summit, te kompanije Microsoft, Navigon, IBM, Ogilvy i Toshiba, konferenciju MacWorld...

"Wall of Tweets nam je do sada donio mnoge pobjede i priznanja na startup takmičenjima. Detaljno smo istražili interese korisnika i nastavili da razvijamo postojeće rješenje, koje u novoj verziji nudi mnoge mogućnosti prikaza sadržaja izvan Twittera. Tako sada možemo da prikažemo fotografije sa servisa kao što su Flickr, Instagram, TwitPic i desetak drugih, geolokacijsku integraciju sa društvenom mrežom Foursquare, a uskoro ćemo predstaviti i potpuno novu verziju Walla koji će korisnicima omogućiti da dijele sve svoje sadržaje, iskustva i doživljaje, stvarajući kompletno interaktivno iskustvo", kazao je Vibor Cipan, partner i jedan od osnivača UX Passiona.

Sistem je baziran na arhitekturi HTML5, CSS3 i JavaScript tehnologiji, što omogućava jednostavniji razvoj i pristup te prilagođavanje rješenja nezavisno od operativnog sistema, platforme ili veličine ekrana.

Wall of Tweets se tako može prikazivati na stonim, prenosnim ili tablet računarima i pametnim uređajima, omogućavajući korisnicima pristup bez obzira na lokaciju i izbor tehnologije ili uređaja.

Bonus video: