Ivančević: Vlast mora reagovati na nacionalističke poruke mržnje

"Ako vlast i njeni organi tolerišu ovakvo sramno buđenje duhova prošlosti, ovakav govor mržnje i otvorene prijetnje budućih satiranja Crne Gore, moramo se zapitati i zabrinuti kuda to ide Crna Gora“

Dragan Ivančević
Dragan Ivančević (Foto: Crnogorska)

Vlast u Crnoj Gori mora reagovati na nacionalističke poruke mržnje koje su izrečene na skupu održanom u srijedu u Budvi, poručeno je danas iz Crnogorske.

Član Političkog savjeta te stranke, Dragan Ivančević, ocijenio je da se skupovi kojima se proslavlja stogodišnjica Podgoričke skupštine i sramno satiranje sopstvene države, pretvaraju u izlive nacionalističke mržnje prema Crnoj Gori i svemu što je crnogorsko.

"Sadržaj izrečenih poruka na ovim skupovima ledi krv u žilama svakog razumnog i lojalnog građanina ove zemlje, a predstavnici vlasti u našoj državi ćute“, navodi se u izjavi Ivančevića.

Teško je, smatra on, shvatiti i prihvatiti da nosioci vlasti u Crnoj Gori ćute na otvorene i jasne poruke kojima se afirmišu odluke sramne Podgoričke skupštine i najavljuje njeno novo urnisanje u budućnosti. 

"Ako neko kaže "Gore glavu srpski narode, prošli su svi okupatori, pa će i ovi, ničija nije gorela do zore“, a vlast na to ostaje ravnodušna i nijema, glasno i jasno želimo poručiti da njeno takvo ponašanje vrijeđa dostojanstvo svakog razumnog građanina koji ovu zemlju osjeća svojom", kazao je Ivančević.

Kako je naveo, ako je sve to bilo predvidljivo i očekivano i ako se zna da se nijedan javni skup ne može održati bez prethodno dobijene dozvole Uprave policije, „ne možemo a da se ne zabrinemo u kakvoj to državi i društvu živimo“. 

"Ako vlast i njeni organi tolerišu ovakvo sramno buđenje duhova prošlosti, ovakav govor mržnje i otvorene prijetnje budućih satiranja Crne Gore, moramo se zapitati i zabrinuti kuda to ide Crna Gora“, smatra Ivančević.

Prema njegovim riječima, znaju dobro nosioci vlasti ko stoji iza te sramne organizacije i organizaciono i finansijski, i znaju dobro da to nije naivno politikanstvo, već ozbiljan atak na državu Crnu Goru i sve njene vrijednosti. 

Znaju oni dobro, dodao je Ivančević, da sadržaj izrečenih poruka podliježe ne samo društvenoj kritici, nego ozbiljnoj sumnji u krivično djelo, pa ostaje da se vidi na koji način će se baviti posljedicama takvih nepočinstava.

"Otvoreno pozivamo vlast u Crnoj Gori da ne bude nijemi posmatrač, prije svega zbog svih nas koji ovu državu volimo iznad svega i jer rezervne domovine nemamo“, istakao je Ivančević. 

Kako je naveo, ne smije se više ćutati, koliko god sve to i odgovaralo aktuelnoj vlasti radi sigurnog opstanka u budućnosti, „jer siguran opstanak obezbijeđen na strahu svojih podanika nije garancija svijetle budućnosti ove zemlje“.

"I na kraju otvoreno poručujemo da je reakcija države na ovakve nacionalističke poruke mržnje i prijetnje neophodna, jer društva i narodi koji nijesu izvukli pouke iz svoje istorije, dozvoljavaju da im se takva istorijska dešavanja vrate kao bumerang u svojim najgorim oblicima“, zaključio je Ivančević.