Međunarodni festival rukotvorina u Istanbulu: Priznanje za terzije iz Tuzi

Vaid Turusković je kazao da je ovo jedan od najvećih festivala tog tipa na svijetu, na kome je ove godine učestvovalo 62 zanatlija iz 22 države
293 pregleda 0 komentar(a)
Vaid Turusković, Nevina Turusković, Foto: Privatna arhiva
Vaid Turusković, Nevina Turusković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.07.2018. 19:00h

Kolekcionari i terzije iz Tuzi, bračni par Vaid i Nevina Turusković, su se sa nedavno održanog Međunarodnog festivala rukotvorina i zanatlija u Istanbulu vratili sa značajnim priznanjem za učešće i umijeće pravljenja narodnih nošnji.

Vaid Turusković je kazao da je ovo jedan od najvećih festivala tog tipa na svijetu, na kome je ove godine učestvovalo 62 zanatlija iz 22 države.

Specifičnost ovog festivala je, kako je kazao Turusković, što su na licu mjesta morali da pokažu postupak izrade narodne nošnje. Prilikom obilaska stručnjaka, on je izrađivao crnogorski prsluk, a njegova supruga bokešku nošnju:

“...Ovo nije samo naš uspjeh, već i uspjeh države koju smo predstavljali”.

Bračni par je na festivalu, na kojem su bili jedini predstavnici iz naše države, predstavio i ručne radove za sve narodne nošnje koje se nose u Crnoj Gori, kao i suvenire narodnih nošnji.

“Ovim poslom se bavimo više od 40 godina, prvo kao kolekcionari. Posljednjih 20 godina radim i replike narodnih nošnji svih naroda i narodnosti Crne Gore...”, kazao je Turusković.

Uskoro ih očekuje izložba u Kuslevovoj kući, gdje će posjetiocima predstaviti veoma dragocjene eksponate.

Bonus video: