Mercedes predstavio novu generaciju G-klase: Ikona je ponovo rođena

ova G-klasa je od prethodne lakša za 170 kg, duža za 53 mm i šira za 121 mm
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2018. 17:48h

U automobilskoj industriji se tokom proteklih četiri decenije mnogo toga promijenilo, ali neke stvari odolijevaju i trendovima i zubu vremena. Najbolji primjer za to je Mercedesovo luksuzno terensko vozilo G-klasa. Najnovija generacija, koja će da debituje na sajmu u Detroitu, zadržala je prepoznatljivu strukturu koja datira još od 1979. i elemente koje joj daju jedinstven izgled, kao što su šarke sa spoljne strane vrata, karakteristični oblik haube, kvake, rezervni točak na zadnjim vratima ili istaknute pokazivače smera. Ovakve izvanredne karakteristike zajedno sa ravnim linijama definišu poseban izgled ovog terenskog vozila.

To što je ostala vjerna originalu, ne znači da nova G-klasa kaska ni u tehnološkom ni u stilskom pogledu. Unaprijeđeni dizajn prati filozofiju Sensual Purity. Kvalitet je doveden na još viši nivo, pa su zazori uži i precizniji, blatobrani i branici više integrisani u karoseriju, a svjetlosne grupe modernizovane.

Nova G-klasa je od prethodne lakša za 170 kg, duža za 53 mm i šira za 121 mm. Od toga su profitirali i vozač i suvozač, a posebno putnici na zadnjim sjedištima koji sada imaju čak 15 cm više prostora za koljena nego u prethodnom modelu.

Enterijer je, sa druge strane, radikalno izmijenjen. Mnoge dizajnerske karakteristike eksterijera prenesene u kabinu. Okrugli oblik farova, na primjer, možete naći na ventilacionim otvorima, a dizajn žmigavaca na zvučnicima. U izradi su korišćeni samo materijali visokog kvaliteta, a završna obrada svakog detalja rađena je ručno i sa najvećom posvećenošću, tvrde u Mercedesu.

Redizajnirana instrument tabla se odlikuje okruglim analognim mjeračima, pa ljubitelji klasičnih instrumenata neće biti razočarani. Alternativa je instrument tabla u obliku velikog ekrana od 12,3 inča, koji može da bude spojen sa još jednim takvim na centralnoj konzoli. Vozač može da koristi ekran osjetljiv na dodir pomoću kontrolera koji se nalazi na centralnoj konzoli.

U početku, G-klasa će da bude dostupna sa tvin-turbo 4.0 V8 benzincem od 422 KS i 610 Nm. Snaga se na točkove prenosi putem adaptiranog 9G TRONIC automatskog mjenjača sa konverzijom obrtnog momenta. Prodaja počinje u junu, a za sada je poznata cijena za njemačko tržište, na kome će G-klasa da košta 107.000 eura.

Još moćnija u terenskim uslovima Nova G-klasa ostaje vjerna sebi zahvaljujući standardnom rešetkastom okviru šasije, a tu su i tri stoprocentne blokade diferencijala i redukcija prenosa. Velika novost je i izmijenjen sistem oslanjanja, koji je nastao u saradnji sa AMG odjeljenjem.

Prednje nezavisno vješanje izvedeno je u formi dvostruke viljuške, i kombinovano sa krutom zadnjom osovinom. Inženjeri su uspjeli da podignu osovine i tako povećaju odstojanje od tla koje iznosi 24,1 cm. Maksimalna dubina gaza kroz vodu sada je veća za 10 cm i iznosi 70 cm, najveći bočni nagib je 35°, napadni ugao 31°, a odlazni 30°.

Galerija

Bonus video: