Milačić: Zabrana ulaska Bećkoviću šamar Njegošu i Crnoj Gori

Predsjednik Prave Crne Gore je pitao režim da li planiraju da na trgu u Podgorici spale knjige akademika
121 pregleda 15 komentar(a)
marko milačić, Foto: Prava Crna Gora
marko milačić, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 01.11.2018. 15:12h

Zabrana ulaska u Crnu Goru akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i profesoru Pravnog fakulteta u Prištini Dejanu Miroviću osim što je čin dostojan fašističkih režima, jeste ujedno odraz ogromne i očajničke nemoći i slabosti crnogorske vlasti, ocijenio je predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić.

"Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao šef režima, ovim činom napravio je puni istorijski, politički, ali i ljudski salto jer je od čovjeka koji je lično uručio Njegoševu nagradu književniku Matiji Bećkoviću 1997. godine, postao čovjek koji mu danas, preko svojih poslušnika, uručuje zabranu ulaska u Njegoševu zemlju, u kojoj je nagrađen Njegoševom nagradom prije dvije decenije. Ovim činom Đukanović - ali i, šire gledano, stanje svijesti crnogorske vlasti, koje on presonifikuje – priređuju osvetu nepismenih", kazao je Milačić.

Ovo je, osim što je, kako je ocijenio Milačić, opasno po Crnu Goru, njenu reputaciju i dobre odnose sa Srbijom, ujedno i "demonstracija duha palanke", po kome se protiv riječi treba boriti zabranama, "u inkvizitorskom duhu, u kom su se na trgovima spaljivale knjige".

"Pitam, stoga, crnogorski režim: Da li planiraju da, kao sledeći korak odmazde, na trgu u Podgorici spale Bećkovićeve knjige? Da li planiraju da isključe mogućnost čitanja Bećkovićevih djela i izjava putem interneta, pošto danas riječi, za razliku od prošlih vremena, sa lakoćom prelaze granice? Da li će vas ova zabrana ulaska spasiti prljave prošlosti i griže savjesti koju, očigledno imate?

On je pitao predsjednika Đukanovića i ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da li će ih zabrana ulaska Bećkovića u Crnu Goru rasteretiti spoznaje o korijenima njihove, "nepismenosti i necivilizovanosti".

"Neće, ne postoji niti jedan način, a to je pokazala istorija cijele civilizacije, da se moćnici odbrane od riječi. Konačno, u ime Prave Crne Gore, ali i u svoje lično ime, žalim da poručim srpskim intelektualcima kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, a prije svega akademiku Matiji Bećkoviću, da su uvijek dobrodošli u pravu i iskonsku Crnu Goru, a da, očigledno, nijesu dobrodošli u Đukanovićev lažni i falsifikovani Montenegro", zaključio je Milačić.

Bonus video: