Na koji način krave komuniciraju sa svojim mladuncima - Vijesti.me
NAUČNICI ISTRAŽIVALI "RAZGOVORE"

Na koji način krave komuniciraju sa svojim mladuncima

Naučnici su proveli 10 mjeseci snimajući kravlje razgovore i još godinu dana u analizi podataka

krava, tele
krava, tele (Foto: Shutterstock)

Nisu pripadnice ljudske vrste jedine koje su u stanju da komuniciraju sa svojim bebama - engleski naučnici su utvrdili da krave imaju istovjetnu vezu sa svojim mladima.

"Tele prepoznaje svoju majku među ostalim kravama a kada se tele oglasi, majka zna da je to baš njeno tele", potvrdio je Džejms Born, farmer koji se druži sa kravama od sredine prošlog vijeka, prenosi Nacionalna geografija.

Naučnici su proveli 10 mjeseci snimajući kravlje razgovore i još godinu dana u analizi podataka. Otkrili su da svako tele i krava imaju karakterističan poziv koji dijele.

Istraživači su definisali dva majčinska poziva. Prvi je nižih frekvencija, koje se koristi kada je tele staro 3-4 nedelje i bliže majci.

Obično je tiho i ispušta se kroz skoro zatvorena usta. Born ga opisuje kao "jedva javljanje".

Drugo liči na beznadežni poziv majke koja je izgubila svoju bebu - i dešava se baš kada se tele izgubi. Mnogo je glasnije, više frekvencije i tele je obično tada u panici što je odvojeno i ne vidi svoju majku.

Kada tele muče to znači samo jednu stvar - želju za sisanjem. Istraživači se nadaju da će pronaći mnogo više informacija o tome kako krave komuniciraju kako bi otkrile kada su pod stresom kako bi poboljšali brigu o njima, piše BBC.


Najčitanije iz sekcije Vijesti