Naučnici u CERN-u uhvatili signal koji bi mogao biti Božija čestica

Zvaničnici u CERN-u kažu da rezultat još nije dokazan i da može da se ispostavi da se bespotrebno digla prašina o senzacionalnom otkriću.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 17:09h

Među naučnicima koji rade na Velikom hadronskom sudaraču čestica (LHC), najvećem svjetskom akceleratoru čestica visoke energije, kruže glasine da su utvrdili postojanje Higsovog bozona, takozvane “Božije čestice”.

Ova neuhvatljiva čestica je ključni dio standardnog modela koji se koristi u fizici da opiše od čega su sastavljeni svi atomi i čestice, piše britanski Telegraph.

Do medija je stigao interni dokument naučnika koji sadrži nepotvrđene izvještaje da je jedan od detektora na Velikom sudaraču pri CERN-u uhvatio signal koji bi mogao da bude dugo tražena čestica - Higsov bozon.

Fizičari su, međutim, veoma oprezni u prihvatanju takvih otkrića, tvrdeći da se za mnoge čestice koje su se pojavile u drugim eksperimentima sudaranja ispostavilo da nisu ono što tražimo.

Zvaničnici u CERN-u kažu da rezultat još nije dokazan i da može da se ispostavi da se bespotrebno digla prašina o senzacionalnom otkriću.

Neki istraživači su u početku rekli da vjeruju da je memorandum prevara, ali su zvaničnici u CERN-u potvrdili da je autentičan.

Džejms Gilis, zvanični predstavnik CERN-a, kaže da je rezultat bilješke autentičan, ali da je u isto vrijeme, jedan od hiljadu koje konstantno prave naučnici i da je još u ranom stadijumu procjene.

"Istraživački tim treba da prođe kroz nekoliko stadijuma procjene prije nego što ga označi nešto kao zvanični rezultat tima", rekao je Gilis.

Bonus video: