Slovenac u džungli otkrio stari grad drevnih Maja

Ovaj pronalazak je otvorio nova pitanja u vezi sa kulturom starih Maja, uloge ove meksičke džungle u njihovoj istoriji i njenom odnosu sa ostalim narodima
117 pregleda 1 komentar(a)
Maje, Foto: Wikimedia
Maje, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 21.08.2014. 07:32h

Ostaci palata, razrušeni piramidalni hramovi i Vrata čudovišnih usta. To su ostaci dva grada drevnih Maja koji su pronađeni u meksičkoj džungli u gradu Kampečenu. Riječ je o Laguniti i Tamčenu, kako prenosi Discovery.

Istraživački tim predvođen Slovencem Ivanom Šprajcom iskopavao je područje oko grada Čaktuna - grada Maja pronađenog 2013. Tako su pronašli još dva do nedavno skrivena grada. Jedan od njih ukrašen je fasadom čiji ulaz predstavlja otvorenu čeljust zemljanog čudovišta.

"U džungli možete od nekog velikog mjesta biti udaljeni samo 183 metra ni ne sumnjajući da bi moglo biti tamo. Sitni brežuljci su posvuda, ali vam ne daju naznaku gdje bi mogao biti smješten urbani centar", pojasnio je Šprajc.

Pronađena Vrata čudovišnih usta jedan su od najbolje očuvanih primjera takvog tipa ulaza.

"Ona predstavljaju Majansko božanstvo povezano s plodnošću. Ta vrata simbolizuju ulaz u pećinu i vodeno podzemlje - mjesto mitološkog postanka kukuruza i prebivališta predaka", otkrio je Šprajc.

U svakom slučaju, ovaj pronalazak je otvorio nova pitanja u vezi sa kulturom starih Maja, uloge ove meksičke džungle u njihovoj istoriji i njenom odnosu sa ostalim narodima.

Bonus video: