Oluja na Suncu 2012. zamalo „isključila” Zemlju

Da smo se našli u oluji, bili bismo najprije na udaru talasa radijacije, a zatim i namagnetisane plazme
88 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2014. 14:35h

Svijetu kakav poznajemo zamalo je stigao kraj 2012. godine. Jedna od najvećih solarnih oluja ikad zabilježenih zamalo je kroz Zemljinu orbitu poslala strujanje energije koje je moglo uništiti električne sisteme širom planete. Da se dogodila samo sedmicu dana ranije, Zemlja bi bila zahvaćena. Bila je to najjača solarna oluja unazad 150 godina, a kroz Zemljinu orbitu je prošla 23. jula 2012.

“Da nas je pogodila, još uvijek se ne bismo oporavili od toga”, otkrio je Danijel Bejker iz laboratorije za atmosfersku i svemirsku fiziku na Univerzitetu u Koloradu u NASA-inom saopštenju.

Sunce se u nedjelju dana dovoljno okrenulo, što je uticalo da visokoenergetske čestice promaše našu planetu.

“Srećom, umjesto u Zemlju, solarni oblak je udario u sondu STEREO-A, osmatračnicu koja je gotovo savršeno opremljena za mjerenja parametara takvih događaja“, dodao je Bejker.

Naučnici su nedavno detaljno analizirali podatke koje je prikupila sonda i zaključili da bi posljedice oluje bile slične najsnažnijoj koja je do sada zabilježena. Radi se o tzv. Karingtonovom događaju iz 1859. godine, kada su otkazali telegrafski sistemi širom Evrope i SAD-a. Neki telegrafisti su tada doživjeli strujni udar, a polarna svjetlost se vidjela sve do Kube i Havaja.

Da smo se našli u solarnoj oluji, bili bismo najprije na udaru talasa radijacije, a zatim bi se pojavila namagnetisana plazma koja bi napravila ogromnu štetu. Oluja bi izazvala ogromne štete za privredu čitave Zemlje i bio bi potreban veliki broj godina da se štete donekle saniraju.Srećom po nas, zaobišla je našu planetu.

Da je oluja pogodila planetu, onemogućila bi korištenje izvora struje, radio i GPS sisiteme i onemogućila bi sve što se 'uključuje u zid'. Posljedica oluje je mogla biti i nemogućnost snabdijevanja pitkom vodom u gradovima širom svijeta.

Nacionalna akademija nauke izračunala je da nas je tog dana pogodila solarna struja, udar na ekonomiju bi bio dva triliona dolara, tačnije, 20 puta više nego što je “koštao“ uragan Katrina.

Fizičar Pit Rajli upozorava da se, na osnovu analiza podataka o solarnim olujama u posljednjih 50 godina, može izračunati da vjerovatnoća da nas u sljedećih 10 godina pogodi neka oluja slične snage, iznosi 12 odsto.

’’To je zabrinjavajuća brojka’’, ističe Rajli.

Bonus video: