45 godina od "velikog koraka za čovječanstvo"

U znak sjećanja na ovaj veliki događaj biće održana svečana ceremonija u Kenedi svemirskom centru na kom će se prisutnima obratiti Oldrin i Kolins. Nil Armstrong umro je 2012. godine
59 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2014. 15:59h

U turbulentnoj 1969. kada su se američke trupe borile u Vijetnamu, dogodilo se nešto važno ne samo za SAD, nego i za cio svijet. Čovjek je prvi put kročio na Mjesec.

Na današnji dan, prije 45 godina, 500 miliona ljudi iz cijelog svijeta gledalo je kako američki astronauti Nil Armstrong i Edvin “Baz” Oldrin šetaju Mjesecom.

Misija Apollo 11 spustila se na tlo Zemljinog satelita 20. jula 1969. a šest sati po slijetanju Armstrong je postao prvi čovjek koji je kročio na Mjesečevu površinu i izgovorio legendarne riječi: “Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo”.

Armstrong je nešto više od dva sata proveo van letjelice kojom je upravljao Majkl Kolins. Oldrin je šetao Mjesecom nešto kraće, a zajedno su prikupili gotovo 25 kilograma materijala sa tla i vratili se na Zemlju.

Foto: Beta/AP

Astronauti su za sobom ostavili američku zastavu, pločicu u znak sjećanja na palu posadu misije Apollo 1 i pločicu sa jedne od nogu lunarnog modula “Orao” (Eagle).

Na pločici piše: “Ovdje je čovek sa planete Zemlje po prvi put spustio nogu na Mjesec. Jul 1969. Došli smo u miru u ime cijelog čovječanstva”.

Tim se spustio u okean u blizini Havaja 24. jula.

Foto: Beta/AP

U znak sjećanja na ovaj veliki događaj biće održana svečana ceremonija u Kenedi svemirskom centru na kom će se prisutnima obratiti Oldrin i Kolins. Nil Armstrong umro je 2012. godine.

Juče je Oldrin pozvao sve ljude svijeta da se prisjete svojih uspomena o danu prvog spuštanja na Mjesec i načina na koje ih je misija Apollo 11 inspirisala, kao i da objave snimke na YouTube sa haštegom #Apollo45.

Foto: Beta/AP

Galerija

Bonus video: