Naučnik namjerno stvorio smrtonosni virus gripa

Cilj tog istraživanja zapravo je razumjeti "korist i funkciju" te šta je genetski potrebno da virus postane još zarazniji ili smrtonosniji
8 komentar(a)
H1N1, Foto: Daily Mail
H1N1, Foto: Daily Mail
Ažurirano: 02.07.2014. 11:54h

Kontroverzni naučnik Išihiro Kavaoka sa Univerziteta Visconsin Medison sproveo je provokativno istraživanje u kome je viruse gripe napravio još više zaraznima, a upravo je dovršio svoj najopasniji eksperiment dosad, u kojem je namjerno stvorio soj gripe koji bi mogao u potpunosti zaobići ljudski imuni sistem.

On je genetski manipulisao virus H1N1 gripa iz 2009. godine, kako bi novostvoreni virus mogao da izbjegne antitijela ljudskog imunog sistema i na taj način ostavi čovječanstvo bez odbrane u slučaju da taj virus slučajno izađe iz laboratorije.

Kavaoka je za cilj imao da vidi može li se virus H1N1 vratiti u predpandemijsko stanje, kako bi se mogle posmatrati genetske promjene koje su se dogodile. Njegova studija još nije objavljena, a Kavaoka je za Independent rekao da je ona spremna za predaju na provjeru jednom naučnom časopisu.

Naučnici koji su upoznati sa tom studijom prestravljeni su zbog mogućih posljedica.

"Kroz selekciju virusa koji izbjegavaju imunki sistem u laboratoriji pod odgovarajućim karantinskim uslovima, uspjeli smo da identifikujemo ključna područja koja bi omogućila virusu H1N1 da izbjegne imuni sistem čovjeka", rekao je Kavaoka i dodao da njegova studija ima relevantnost u odnosu na procese koji se događaju u prirodnim ulsovima.

Kavaoka je za cilj imao da vidi može li se virus H1N1 vratiti u predpandemijsko stanje, kako bi se mogle posmatrati genetske promjene koje su se dogodile. Njegova studija još nije objavljena, a Kavaoka je za Independent rekao da je ona spremna za predaju na provjeru jednom naučnom časopisu

Ima i onih koji ne vide problem u produbljivanju razumijevanja smrtonosnog virusa poput H1N1.

"Rad je osmišljen tako da prepozna potencijalne kružeće sojeve i da vodi proces odabira sojeva koji bi se koristili za iduću vakcinu... Komisija je ocijenila zadovoljavajućim mjere biozaštite te da se istraživanje može sprovesti. Ne brine me nivo biosigurnosti tokom sprovođenja ovih eksperimenata", kazala ja Rebkca Moric, koja je nadležna za nadzor rada na selektivnim zarazama poput virusa gripa na Univerzitetu Viskonsin Medison.

Kavaoka ističe da je rezultate svoje studije predočio i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji te da su bili vrlo dobro prihvaćeni.

Cilj tog istraživanja zapravo je razumjeti "korist i funkciju" te šta je genetski potrebno da virus postane još zarazniji ili smrtonosniji.

Među naučnicima vlada velika podjela oko ove studije i sličnih studija. Neki stručnjaci za gripe ih podržavaju, pod uslovom da se sprovode u jako regulisanim i kontrolisanim uslovma. Drugi, uglavnom stručnjaci za zarazne bolesti van zajednice koja proučava grip, strastveno se bore protiv sprovođenja takvih eksperimenata, tvrdeći da su rizici slučajnog (ili namjernog) puštanja te izazivanja pandemije, preveliki da bi se opravdala bilo kakva praktičnost i prednosti sprovođenja takvih eksperimenata.

Bonus video: